Foto: FoNet/Marija Đoković (Arhiva)

„Deca koja su ubijena i ranjena dok su se kupala u Bistrici jesu simbol mučeništva i stradalništva srpskog naroda na Kosovu i Metohiji u godinama po dolasku međunarodnih snaga“, ocenio je Đurić i poručio da su „njihovi prekinuti mladi životi su i danas, kao i tog 13. avgusta 2003. godine, upozorenje da zlo ne spava i da je trajan i održiv mir nešto za šta se svi moramo boriti“.

Konstatujući kako 15 godina „taj monstruozni teroristički akt nije dobio sudski epilog“, Đurić je ocenio da zbog toga „ostaje mrlja na obrazu međunarodnih misija čiji je osnovni zadatak bio uspostavljanje vladavine prava i zakona na poratnom Kosovu i Metohiji“.

Đurić sugeriše da ubice dece iz Goraždevca, žetelaca u Starom Grackom, porodice Stolić u Obiliću i putnika autobusa „Niš ekspresa“ kod Podujeva „moraju biti kažnjeni u ime pravde, ali i kao dokaz da je vreme ideologija mržnje i zla za nama“.

„Budućnost srpsko-albanskih odnosa ne može se graditi na nerasvetljenim zločinima i zataškavanju istine, i zato je kažnjavanje terorista i zločinaca nesumnjivi interes oba naroda“, poručio je Marko Đurić.