Đurišić: Kriminalci se u Beogradu ubijaju kao devedesetih godina 1Foto: FoNet/Aleksandar Levajković (arhiva)

„Kada će biti postavljen načelnik Uprave kriminalističke policije Republike Srbije, jer je ovo najvažnije operativno mesto u sistemu policije Republike Srbije, upražnjeno od decembra 2016. godine.

Mesto načelnika Uprave kriminalističke policije je najvažnije zato što se ta uprava bori protiv organizovanog kriminala, narko dilera, mafijaša i ostalih kriminalnih grupa. Kakve su posledice toga što ova uprava praktično ne može da radi u punom kapacitetu, građani Srbije mogu svakog dana da vide. Gotovo svakodnevno dešavaju se ubistva i najteža krivična dela. Mislim da bi ministar policije, umesto organizovanja parade, bacanja gumenih čamaca u beogradske fontane, trebalo da počne da radi svoj posao i da završi imenovanja“, rekao je  Marko Đurišić, poslank SDS u delu sednice Skupštine Srbije, posvećene poslaničkim pitanjima.

Đurišić  je naveo da se kriminalci u Beogradu međusobno ubijaju u onom broju kako je to izgledalo 90-ih godina, u vremenu za koje se verovalo da se neće vratiti.

„Ali, očigledno da ministru policije Nebojši Stefanoviću to ne smeta i da nema želje, ni volje, a bojim se ni znanja, da se upusti u borbu protiv organizovanog kriminala. Mislim  da bi mi kao parlament morali da tražimo od ministra policije da obrazloži zbog čega godinu i po dana mesto načelnika uprave kriminalističke policije nije popunjeno i kada će se taj posao završiti”, naglasio je Đurišić. I Ana Stevanović, poslanica DJB imala je pitanje za ministra policije.
Stevanovićevu je zanimalo  zbog čega  deset meseci nakon što su nepoznate osobe upale u stan novinarke „Krik“ Dragane Pećo, nijedno tužilaštvo istraživačima „Krik“ nije potvrdilo da vodi postupak u vezi sa ovim slučajem. Iz policije odbijaju da daju bilo kakav usmeni odgovor dokle je istraga stigla.

„Iako su prethodnih deset meseci novinari „Krik“ iz Prvog osnovnog tužilaštva dobijali informacije da se radi na rasvetljavanju obijanja stana novinarka Dragane Pećo, pre nekoliko dana u ovom tužilaštvu kolegama pomenute novinarke rekli su da slučaj nije kod njih i da oni ne vode postupak. Policija nama nikada ništa nije dostavila, ni izveštaj, ni bilo šta drugo, reči su portparolke  Prvog osnovnog tužilaštva, Aleksandre Đenadić koja je  poručila da u policiji vide  kome si i šta podneli“, rekla je Stevanovićeva , dodajući  da Nemanja Pantić , portparol MUP- a odbija da odgovori da li je policija dostavila neku dokumentaciju tužilaštvu .

Aleksandra Jerkov, poslanica  DS   pitala je ministra informisanja i Savet REM-a  kako Upravni odbor RTV može da donese odluku o tome da li će poštovati odluku suda ili neće o vraćanju Slobodana Arežine , bivšeg urednika RTV na posao .

„Pitanje članovima Saveta REM jeste da li mogu da pokrenu postupak za razrešenje članova Upravnog odbora RTV, budući da oni krše zakon, direktno se oglušuju o odluke suda i sami izjavljuju da nemaju nameru da ih poštuju, nego će doneti nekakve odluke o tome da li će odluku suda ispoštovati. Slobodan Arežina je samo jedan od niza novinara, urednika u RTV koji su u maju 2016. godine, nakon što je SNS došla na vlast u Vojvodini smenjeni, oterani ili otpušteni sa posla“, navela je  Jerkov.
Slaviša Ristić iz poslaničke grupe Pokret za spas Srbije-Nova Srbija tražio je informacije o raspisanom konkurs u Zubinom Potoku za prijem radnika u sistem zdravstva i prosvete takozvanog Kosova. On je kazao da je predviđeno da se u predškolsko obrazovanje njih 14 zaposli, u osnovno 50, u srednje 45 i u zdravstvu 25.Kazao je da su takvi konkursi bili već i u Kosovskoj Mitrovici, Leposaviću i Zvečanu i da ih raspisuju gradonačelnici odnosno predsednici opština.

„Dakle radi se o ljudima, gradonačelnicima opština, koje je država Srbija podržala kao predstavnike srpske liste na tzv. kosovskim izborima i rekla da su oni jedina garancija da ćemo ostati deo Srbije, posebno za ove oblasti i kakao se na taj način čuvaju institucije Srbije  na Kosovu i Metohiji“, upitao je Ristić predsednika Srbije Aleksandra Vučića i direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića.

Poslanik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević  tražio je informaciju da li su predstavnici bivšeg režima Boris Tadić Vuk Jeremić i Mirko Cvetković naručivali konsultantske usluge u SAD i koliko je plaćeno. On je pitao i da li sadašnja Vlada plaća konsultantske usluge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari