Dodik: Hrvatska nije nadležna za Lukajića 1Foto: EPA/ Vladimir Stojković

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je, povodom hapšenja pukovnika Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj zbog navodnog ratnog zločina u logoru Manjača, da je to nedopustivo i da nije u jurisdikciji hrvatskog pravosuđa.

Kako prenosi RTRS, Dodik je za Srnu rekao da je uveren da će srpski član Predsedništva BiH Mladen Ivanić protestovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što pre obezbede Lukajićevo puštanje na slobodu. Hapšenje oficira Vojske RS je neprihvaljivo, nedopustivo, ocenio je Dodik. Dodik je istakao da im u Hrvatskoj očigledno smeta obeležavanje Dana sećanja na žrtve u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag i da bi bilo da korisno da pokažu poštovanje prema mestima kao što je Jadovno, gde je stradao veliki broj Srba.

Hrvatska policija saopštila je danas da je nekadašnji oficir u organima bezbednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić uhapšen danas u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banjaluke u septembru 1992. godine. Iz hrvatske policije su naveli da Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije zagrebačke policijske uprave.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari