Dodik i Orban razgovaraju o regionalnoj saradnji 1Foto: Beta/Xinhua/Nedim Grabovica

Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik sastaće se u utorak 18. juna sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom, saznaje Danas nezvanično iz diplomatskih izvora u Budimpešti.

Kako se precizira, njih dvojica će razgovarati u glavnom gradu Mađarske, a Dodik će u Budimpeštu doputovati dva dana ranije.

Kao glavne teme sastanka Orbana i Dodika navode se regionalna saradnja, te podrška “suverenističkom političkom bloku” u Evropi, koji podržavaju i jedan i drugi zvaničnik. Takođe, očekuje se da će biti reči o izborima za predsednika SAD, koji se održavaju naredne godine. U tom kontekstu, diplomate napominju da su Orban i Dodik među prvima u Evropi podržali kandidaturu Donalda Trampa za novi mandat. Očekuje se da njihovim razgovorima u utorak prisustvuje i šef mađarske diplomatije Peter Sijarto. Prema našim saznanjima, Dodik će se tokom boravka u Mađarskoj sastati i sa predstavnicima srpske zajednice i obići će Sent Andreju.
Milorad Dodik se otkako je preuzeo funkciju u Predsedništvu BiH susreo, između ostalog, sa papom Franjom i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom. Posle susreta sa Erdoganom on je izjavio da predsednik Turske “razume stav BiH o članstvu u NATO” i istakao da je veoma važno pitanje uključivanja BiH u gasovod “Turski tok”, koji povezuje izvore gasa preko Turske i Zapadnog Balkana do zapadne Evrope. Dodik i Erdogan su tokom susreta potpisali memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom deonice auto-puta Beograd-Sarajevo.
Pre nekoliko dana Dodik je odbio da primi ambasadorku Nemačke u BiH Kristijan Homan u oproštajnu posetu.
Kao argument za takvu odluku naveo je da je ona u proteklom periodu radila na štetu interesa Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari