Dodik: Niko ne može donositi odluke u naše ime 1Milorad Dodik Foto: EPA/VLADIMIR STOJKOVIĆ

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je apsolutno neprihvatljivo da Veće ministara BiH ili bilo koja institucija u BiH predlaže ili odlučuje o smeštaju migranata na teritoriji RS, prenosi Srna.

„Mi nećemo dozvoliti da na prostoru Zalužana kod Banjaluke ili kod Kalinovika, ili u bilo kom drugom mestu ili objektu u Republici Srpskoj budu smešteni migranti. U naše ime ne može niko donositi odluku o tome“, izjavio je Dodik na pitanje novinara da prokomentariše pozive iz FBiH upućene institucijama u BiH da što pre odrede u koje vojne kasarne u BiH mogu biiti smešteni migranti, prenosi agencija Srna.

Dodik je istakao da će tražiti od Vlade i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske da sve migrante koje zateknu na teritoriji ovog entiteta sprovedu u FbiH, kao što su to radili do sada-

Izveštaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka pred Savetom bezbednosti UN Milorad Dodik nazvao je „još jedna gomila laži“, koja relativizuje loše stanje u Federaciji BiH i u zajedničkim institucijama BiH, a loše govori o RS.

„Republika Srpska nije donela nijednu odluku koja se bavi pitanjem secesije i to je jasno. Politička tema koja se zove secesija postoji i postojaće i niko to ne može zaustaviti, ali nijedan organ u Republici Srpskoj nije o tome ništa odlučivao i nije stavio na dnevni red“, izjavio je Dodik novinarima u Banjaluci, prenosi Srna.

Kako ističe, Incko je „bezočno slagao čitav svet i Savet bezbednosti, na taj način kaljajući Republiku Srpsku“.

Predsednik Republike Srpske naglasio je pokušaj politizacije slučaja smrti 21-godišnjeg mladića iz Banjaluke Davida Dragičevića kako bi se rad MUP RS doveo u pitanje i ponovo pokrenulo pitanje centralizacije policije na državnom nivou.

„Pravi se ponovo pokušaj vraćanja na dnevni red reforme policije, da bi je RS izgubila. To je krajnji cilj onih koji misle da će ovakvim i sličnim događajima proizvesti dovoljno energije da bi ponovo vratili na dnevni red reformu policiju“, izjavio je Dodik u Banjaluci, prenosi Srna.

Kako Dodik ističe greška je nastala na prvoj konferencija za novinare predstavnika MUP RS o smrti mladića, održana 26. marta. Tada je načelnik Uprave za organizovani kriminal RS Darko Ilić je rekao novinarima da je David Dragičević u noći 18. marta, kada je nestao, imao tuču u gradu, potom opljačkao jednu kuću u naselju Lauš, a onda upao u rečicu Crkvena, zaključivši tako slučaj.

Davor Dragičević, otac ubijenog mladića istakao je da njegov sin nije bio kriminaalc ni suicidan, kao i da poseduje dokaze da je otet na nekoliko dana, tada silovan, ubijen, a potom bačen u reku Crkvenu.

Telo ubijenog pronađeno je 24. marta na ušću Crkvene u Vrbas, a njegov otac tvrdi da je on bio živ sve do 23. marta.

Davor Dragičević je za smrt sina krivi „kriminalne delove“ MUP RS, koji, kako je naveo, zajedno sa Tužilaštvom pokušavaju da zataškaju celi slučaj.

Fejsbuk grupa „Pravda za Davida“, koja trenutno broji više od 220.000 članova formirana je nakon ubistva, a na Trgu Krajine od 26. marta se svako veče u 18.00 časova okupljaju hiljade ljudi, tražeći istinu i pravdu za ubijenog mladića, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari