Dogovor (ni)je na vidiku 1Foto: EPA-EFE OLIVIER HOSLET

„Ne verujem da će danas da se reši situacija na prelazima, ali svakako očekujem do kraja nedelje. Za sada je najbitnije da nema sukoba, sve ostalo je igra živaca i taktike pregovaračkih strana. Za sada nema indicija da će Aleksandar Vučić ići u Brisel. Kao šef pregovaračkog tima Petković svakako pregovara u ime Srbije pa prisustvo Vučića nije presudno. Ova kriza neće se rešiti tako brzo jer ima puno otvorenih pitanja koji su međusobno povezani pa je pitanje da li će se oni rešavati parcijalno ili u paketu“, navodi Dragiša Mijačić, direktora Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj „InTER“, iz Zubinog Potoka.

On tako odgovara na pitanje da li je realno da se bez prisustva premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića situacija na prelazima Jarinje i Brnjak reši.

Dogovor o narednim koracima Beograda i Prištine i načinima za prevazilaženje krize nastale zbog odluke vlade u Prištini da uvede mere reciprociteta za registarske tablice iz Srbije i na sever Kosova pošalje specijalne jedinice Rosu, juče u popodnevnim satima nije bio na vidiku.

U Briselu su od jutra sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarali tehnički pregovarači Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi.

U Birisel je doputovao i izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, od kojeg se očekuje da izvrši pritisak na obe strane. Izvori iz Brisela, kako prenose mediji, juče nisu isključivali mogućnost da se Eskobar sretne i sa pregovaračima Srbije i Kosova.

Tokom dana postavljalo se i pitanje hoće li se Bisljimi i Petković međusobno sresti i razgovarati uz Lajčakovo prisustvo, što je zavisilo od pojedinačnih razgovora. Sa Lajčakom je najpre razgovarao glavni kosovski pregovarač, a nakon njega, pregovarač Srbije.

Kako je preneo Radio slobodna Evropa svoje izvore iz briselske administracije, evropski zvaničnici su uoči sastanka očekivali da strane dođu sa jasnim mandatom da se razgovara o pronalasku rešenja, a ne, kako su se izrazili ovi izvori, da „iskoriste susret da bi još jednom izneli svoja stajališta”. Ali i dolazak pregovarača i njihova spremnost da se sastaju u briselskim krugovima smatra se signalom da su strane spremne da rade na snižavanju tenzija.

Lajčak je juče razgovarao i sa Eskobarom koji je poručio da je prioritet snižavanje tenzija na severu Kosova.

„Tenzije su u ovom trenutku jako visoke. Mora se pronaći rešenje za registarske tablice. Važno je da se strane vrate dijalogu kako bi se nastavili razgovori u cilju rešavanja svih otvorenih pitanja“, kazao je Eskobar, kako prenosi RSE.

On je takođe naglasio da je došao u Brisel kako bi podržao napore EU da se pronađe hitno rešenje za smirivanje trenutnih napetosti na Kosovu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari