Dogovoren radni dokument u okviru međustranačkog dijaloga 1foto: FoNet/Aleksandar Barda

U okviru međustranačkog dijaloga, održanog 17. i 18. septembra u Beogradu, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić i četvoro posednika iz Evropskog parlamenta dogovorili su radni dokument koji sadrži 16 konkretnih i primenljivih mera, saopštila je Skupština Srbije.

Dogovorene mere, kako se navodi, odražavaju prethodne preporuke Evropskog parlamenta, Evropske komisije i OEBS/ODIHR-a, kao i zaključke izvedene nakon brojnih konsultacija i diskusija koje su do sada vođene u procesu dijaloga.

Ukazuje se da to, između ostalog, podrazumeva uspostavljanje privremenog nadzornog tela u oblasti monitoringa medija uz učešće predstavnika opozicije, usvajanje obavezujućeg pravilnika za nacionalni javni servis i privremenu promenu stalnog sastava Republičke izborne komisije dodavanjem šest dodatnih članova iz redova celokupne opozicije.

Posrednici iz Evropskog paramenta naglasili su da je potpuna i pravovremena primena mera od najveće važnosti i da je treba započeti bez odlaganja i u tom cilju su dogovorili detaljnu tabelu implementacije mera.

Sve dogovorene mere predstavljaju konkretne korake ka postizanju fer uslova u srpskoj politici i mogle bi da povećaju poverenje u izborni proces, a sporazum koji je postignut od strane posrednika takođe potvrđuje posvećenost Srbije na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari