Dok kriminalci vršljaju, država prikazuje silu 1Foto: Fonet/ MOD

Umesto spektakularne demonstracije zaštite štićenog lica i prikaza rešavanja talačke situacije, vojska i policija trebale bi tešnje da sarađuju po pitanju suzbijanja organizovanog kriminala, saglasni su sagovornici Danasa, koji za naš list komentarišu združenu vežbu vojske i policije „Zajednički udar“, održanu u sredu u Kraljevu.

Zoran Živković, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova i sadašnji predsednik Nove stranke, podseća da je „Zajednički udar“ druga po redu vežba za samo nekoliko meseci, na kojoj je akcenat stavljen na akciji oslobađanja i zaštite štićene ličnosti. On to vidi kao pokušaj vojske i policije da „kao“ pokažu svoju lojalnost Vučiću, da bio on video kako bi oni reagovali da se, ne daj bože, njemu dogodi nešto slično.

Živković ocenjuje da akcije koje su prikazane na vojno – policijskoj vežbi u Kraljevu nemaju nikakve veze sa realnim pretnjama po naše društvo, te da zapravo organizovani kriminal predstavlja pravu opasnost za našu državu.

– Međutim, postojanje organizovanog kriminala po definiciji podrazumeva vezu kriminala sa državom odnosno sa političarima. Prema tome, pravi rezultat vežbe policije i „Kobri“ bio bi kada bi pohapsili one koji sede u loži, jer upravo oni predstavljaju najveću opasnost po našu državu – smatra Živković.

Upitan da prokomentariše izjavu predsednika Vučića, koji je nakon vežbe kazao da „Srbija nikome neće dozvoliti da bude ugrožena“, Živković kaže da, koliko on zna, naša zemlja nije suočena sa spoljašnjom pretnjom, te da je posredi „politička dijagnoza“ predsednika države. On se osvrnuo na nedavni sastanak predsednika Vučića sa Hašimom Tačijem u Briselu, nakon koga je on izjavio da je „dogovoreno mirno rešenje“, zbog čega Živković postavlja pitanje da li to znači da je bilo govora i o „ratnom rešenju“.

– Mi nemamo nikakvu izraženu pretnju van zemlje, osim ako Vučić ne smatra Kosovo nezavisnom državom. Ukoliko na Kosovo gleda pak kao na nezavisnu teritoriju, onda ne može da govori o njegovom nepriznavanju. Mnogo je tu nelogičnosti, počevši od toga da kada se Vučić sretne sa nekim Amerikancem, onda su nam oni najveći prijatelji, a ukoliko se neko iz opozicije sastane sa nekim iz SAD, onda je on izdajnik – ističe Živković i dodaje da je svakome ko iole logično razmišlja jasno da se tu radi o ozbiljnoj bolesti i dijagnozi.

Na pitanje da li predsednik Vučić, poučen primerom Slobodana Miloševića i Petog oktobra, zajedničkom vežbom želi da pokaže da su i vojska i policija uz njega, Živković navodi da ikom ko ima malo pameti Milošević ne bi trebao da bude uzor, jer je pomenutog datuma 95 procenata vojske i policije stalo na stranu naroda a protiv diktatora. Na kraju, Živković poručuje da će protiv Vučića taj procenat biti još veći.

Predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović smatra da je dobro da vojska i policija zajednički uvežbavaju akcije, ali je saglasan sa našim prethodnim sagovornikom da bi akcenat morao da bude stavljen na borbu protiv organizovanog kriminala. Prema njegovom viđenju, kadrovi u sektoru bezbednosti bi morali da se edukuju u tom smeru, kako bismo imali dovoljno profesionalaca spremnih da se uhvate u koštac.

– Mislim da nam te atraktivne vežbe sa iskakanjem iz helikoptera nam nešto specijalno i ne koriste. To su uigrani timovi sposobnih momaka koji rade obezbeđenje ličnosti, ali nam to u ovom momentu nije od prevashodnog značaja. Bilo bi korisnije da se u operativno smislu izvrši uvezivanje vojske i policije, kako bi zajednički radili na otkrivanju izvršilaca najtežih krivičnih dela – naglašava Mijailović.

Upitan da li je vežbom „Zajednički udar“ pored bezbednosne, državni vrh želeo da pošalje i političku poruku, Mijailović odgovara da je u Srbiji sve relativno, pa zato „sve i jeste i nije politička poruka“. Na kraju, on poručuje da nije baš siguran koliko je pametno da naše najelitnije jedinice javno prikazuju sve svoje sposobnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari