Dragan Đilas na samitu zemalja EU i lidera Zapadnog Balkana 1Foto: BETAPHOTO/ BRANISLAV BOZIC

Dragan Đilas, predsednik Stranke slobode i pravde, učestvovaće na samitu Evropske unije, i Zapadnog Balkana. Učesnici su lideri država, političkih stranaka, ali i najviši zvaničnici država Zapadnog Balkana, kao i Evropske Unije, uključujući i predsednika Evropskog Parlamenta Davida Sasolija, kao i visokog predstavnika Evropske Unije Žosepa Borela.

„Osim Stranke slobode i pravde jedino će Demokratska stranka kao članica PES-a imati predstavnika na ovom samitu, čime Socijaldemokrate Evrope još jednom pokazuju da prepoznaju odlučnost ove dve stranke u opredeljenju da Srbija postane deo evropske porodice naroda“, navodi se u saopštenju SSP.

Kako su najavili, Dragan Đilas će govoriti u delu u kome se obraćaju lideri Zapadnog Balkana, a njegove poruke biće usmerene ka viziji nove Evrope nakon korona virusa, kao i budućem mestu Srbije unutar zajednice evropskih zemalja. Na samitu će govoriti i Zoran Zaev, Edi Rama, Tanja Fajon, kao i nekadašnji premijer Grčke -Aleksis Cipras.

„Uoči današnjeg samita, organizatori su naglasili da je budućnost zemalja Zapadnog Balkana unutar snažne, i ujedinjene Evropske Unije, ali da zemlje koje žele da postanu članice, moraju da ispolje snažnu, i iskrenu posvećenost dogovorenim kriterijumima. Takođe su dodali da vide i zabrinjavajuće trendove u regionu, i da ne može biti kompromisa po pitanju demokratije, vladavine prava, slobode medija, i organizovanog kriminala“, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari