Dragomir Karić: Nismo glasali za Stefanovića, već za listu ministara 1Foto: FoNet/ Aleksandar Barda

Koalicioni partneri Srpske napredne stranke odlučili su da se drže Andrićeve devize – u ćutanju je sigurnost i da se ni na koji način ne mešaju u unutrašnja previranja vezana za izjašnjavanje naprednjaka o odgovornosti i smeni aktuelnog ministra odbrane Nebojše Stefanovića.

Bez obzira što je ministar Stefanović biran i njihovim glasovima u parlamentu Srbije i što bi o njegovoj krivici i zloupotrebi službenog položaja u aferi prisluškivanja predsednika Srbije trebalo da odlučuje taj isti parlament, smatraju da je to unutrašnje pitanje Srpske napredne stranke, a ne pitanje za poslanike.

Navode da će se o inicijativi za Stefanovićevo smenjivanje izjašnjavati tek ukoliko premijerka Ana Brnabić i Vlada Srbije tako nešto predlože.

Sagovornici Danasa, manjinski koalicioni partneri naprednjaka, pravdaju se u razgovoru za Danas da oni ne snose bilo kakvu odgovornost zbog toga što je u vreme dok je Stefanović bio ministar policije prisluškivan predsednik Vučić. Ocenjuju da oni i nisu glasali za Stefanovića u parlamentu, već za kompletnu listu ministara koje je predložila premijerka Brnabić.

Na pitanje ukoliko dođe do izjašnjavanja o smeni Stefanovića da li će podići ruku, kažu da naprednjaci koji predstavljaju pravu armiju, imaju većinu i bez njih, čak 184 poslanika i da njihov glas nije neophodan za smenu. Pojedini sagovornici navode čak i da će, ukoliko dođe do glasanja o razrešenju, tempirati da tog dana ne budu u parlamentu.

Većina, ipak, smatra da do smene Stefanovića sa ministarske pozicije neće doći u ovom mandatu i da će se sve to razrešiti nakon predstojećih parlamentarnih izbora. Otklon naprednjaka od predsednika beogradskog odbora SNS, nije istovremeno, kako navode sagovornici Danasa, upozorenje koalicionim partnerima da vode računa o svom ponašanju.

„Izjašnjavanje odbora SNS o radu funkcionera je unutarstranačko pitanje i nije povezano s odnosom SNS prema koalicionim partnerima. Verujem da će SNS iz ove situacije izaći jači, konsolidovaniji i jedinstveniji. Kad je reč o SPO-u kao koalicionom partneru SNS, mi podržavamo politiku Aleksandra Vučića prema kosovskom pitanju, njegovo zalaganje za evropske integracije i borbu za privrednu, duhovnu, moralnu i kulturnu obnovu srpskog društva, uključujući i promene u bezbednosnom sektoru“, navodi Aleksandar Čotrić, poslanik Srpskog pokreta obnove.

S obzirom na to da su Vuk Drašković i ostali funkcioneri SPO bili prisluškivani za vreme Miloševićeve vlasti, Čotrić kaže da on zna koliko je to nezakonito, nemoralno i ugrožavajuće postupanje koje ima za cilj nanošenje zla onima koji su predmet prisluškivanja.

„Zato smatramo da je očekivano i opravdano sankcionisanje onih koji su u tome učestvovali“, ističe poslanik SPO.

Branimir Jovanović, šef poslaničke grupe SDPS Rasima Ljajića, nije želeo da za Danas komentariše previranja u SNS, niti eventualne posledice, mogućih smena.

„Bilo bi nezahvalno da komentarišem bilo kakve inicijative i konkretne kadrovske promene u stranačkoj infrastrukturi Srpske napredne stranke. Smatram da će članovi SNS doneti najbolju odluku o rukovodstvu svojih gradskih i opštinskih odbora. U Narodnoj skupštini imamo odličnu saradnju sa Srpskom naprednom strankom kao i sa drugim koalicionim partnerima. Nema razloga da se ne nastavi saradnji na istom nivou kao i do sada“, ističe Jovanović.

I za Dragomira Karića, poslanika Pokreta snaga Srbije, rasprava o radu funkcionera najveće vladajuće stranke u Srbiji je samo njihova stvar. Smatra, međutim, da je najbitnije da bilo kakve promene i u SNS ne mogu da utiču na dalji razvoj Srbije. „Sve to što se dešava u SNS biće završeno u tom njihovom krugu, na partijskom nivou“, kaže Karić.

Na pitanje kako prisluškivanje predsednika države može bita samo partijsko pitanje, on odgovara da je predsednik države institucija i da bi sve institucije trebalo da rade svoj posao.

„Predsedniku nije sigurno lako da donosi određene odluke kada su u pitanju njegovi najbliži saradnici, ali verujem da će on iskreno prepustiti odluku partijskim organima. Siguran sam, međutim, da to neće uticati na promenu strategije razvoja u ekonomskom i političkom radu srpske vlade. Uostalom SNS ima mnogo dobrih kadrova i u slučaju bilo kakve smene verujem da će oni predložiti odličnog kandidata“, ističe Karić.

Na pitanje da li je odgovornost Stefanovića pitanje i za parlament, sagovornik Danasa odgovara da on jeste biran u parlamentu, ali da su poslanici glasali za predloženu listu ministara, a ne za ministre pojedinačno. Karić nije želeo da se izjašnjava da li bi glasao za eventualno razrešenje ministra odbrane.

Marijan Rističević, lider Narodne seljačke stranke, ističe za Danas da dešavanja u SNS prati samo uzgred, površno i bez mešanja u njihova unutrašnja pitanja.

„Verujem da će oni to rešiti na najbolji mogući način, pre svega zbog države. To je stranka koja je nosač vlasti i ne bih voleo da budu neki veliki potresi u SNS, a i ne verujem da će ih biti. SNS od nas ima podršku da u svojoj kući, na svoj način, sredi stanje kako oni misle da treba i verujem da se ta previranja neće preliti na vladajuću koaliciju. To je stranka koja je najmoćnija na Balkanu i normalno je da u takvoj stranci jedni odlaze, drugi dolaze“, kaže Rističević i dodaje da njega zanima isključivo izgradnja države i da što više novca dođe do poljoprivrednih proizvođača.

Vulin kandidat ako se Vučić ne kandiduje

Pokret socijalista najavio je da će kandidovati lidera te stranke Aleksandra Vulina za predsednika Srbije ako se Aleksandar Vučić ne bude ponovo kandidovao na tu funkciju. „Politika predsednika Vučića mora imati nastavljača, a ko je iskreniji u sprovođenju politike ujedinjenja Srba, vojne neutralnosti i socijalne pravde od našeg predsednika Aleksandra Vulina, odlučeno je na sednici Predsedništva Pokreta socijalista“, saopštila je ta stranka.

Bivši potpredsednik PS i Vulinov dugogodišnji saradnik Bratislav Jugović, koji je sad član GO SNS i poslanik, izjavio je za lokalne portale da će glasati za Vulina ukoliko se Vučić ne kandiduje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari