Drecun: Formiranje vojske Kosova završetak legalizacije terorističke OVK 1Foto: N1 (Arhiva)

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je da Priština ima podršku SAD i vodećih NATO zemalja i da očekuje da će danas biti usvojeni zakoni kojima će biti omogućena transformacija Bezbednosnih snaga Kosova u vojsku.

Drecun je za RTS rekao da će kosovska vojska biti nelegalna formacija, suprotna rezoluciji 1244 i samom ustavu Kosova.

Prema njegovim rečima, to predstavlja dovršavanje legalizacije terorističke OVK koja je trebalo da bude razoružana nakon dolaska međunarodnih snaga.

On smatra da sada Albanci neće preduzimati nikakve ozbiljnije akcije, ali da je uvek tu opasnost da se ta formacija upotrebi protiv srpskog naroda.

Drecun je objasnio će biti promenjen mandat Bezbednosnih snaga i da će biti formirano ministarstvo odbrane.

Kako kaže, dosadašnja formacija je imala zadatak da pomaže civilnim vlastima u kriznim situacijama, ali je uprkos tome bila naoružana „dugim cevima“.

Sada će im mandat biti zaštita suvereniteta i integriteta a otvoren im je put i za učešće u međunarodnim misijama, rekao je Drecun i dodao da je posebno opasno to što je predviđeno da pružaju podršku civilnim vlastima, što znači da bi Priština mogla da ih upotrebi da uspostavi kontrolu nad nekim delom severa Kosova i Metohije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari