Bivši predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić ovih će se dana drugi put pojaviti u ulozi nevoljnog svedoka optužbe pred Haškim tribunalom. Prvi put je u junu 2003. godine – nakon jednogodišnjeg natezanja sa tužilaštvom – svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a za sledeću sedmicu najavljen je njegov iskaz na suđenju šestorici bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije, optuženih za zločine na Kosovu 1999.

Bivši predsednik SR Jugoslavije Zoran Lilić ovih će se dana drugi put pojaviti u ulozi nevoljnog svedoka optužbe pred Haškim tribunalom. Prvi put je u junu 2003. godine – nakon jednogodišnjeg natezanja sa tužilaštvom – svedočio na suđenju Slobodanu Miloševiću, a za sledeću sedmicu najavljen je njegov iskaz na suđenju šestorici bivših političkih, vojnih i policijskih zvaničnika Srbije, optuženih za zločine na Kosovu 1999. godine.
Lilić će, kako je najavljeno, svedočiti o svojim kontaktima 1998. i 1999. godine sa optuženim Milanom Milutinovićem, Nikolom Šainovićem, Dragoljubom Ojdanićem, Nebojšom Pavkovićem, Vladimirom Lazarevićem i Sretenom Lukićem i njihovoj ulozi u donošenju političkih odluka i komandovanju srpskim vojnim i policijskim snagama koje su, prema tužilaštvu, odgovorne za masovne deportacije i ubistva kosovskih Albanaca uoči i tokom sukoba sa NATO u proleće 1999. godine
Na suđenju za granatiranje Sarajeva i snajperske napade na civile odbrana generala Dragomira Miloševića će u ponedeljak nastaviti „oštro“ unakrsno ispitivanje veštaka optužbe Berka Zečevića, autora ekspertskog izveštaja o modifikovanim avio bombama – takozvanim „krmačama“ – kojima je Sarajevsko-romanijski korpus 1994. i 1995. godine, prema tužiocu, dao novu dimenziju kampanji terora nad Sarajlijama.
Optužba će sledeće sedmice izvesti nove svedoke na suđenju sedmorici oficira vojske i policije bosanskih Srba optuženih za zločine u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine, kao i u postupku protiv šestorice bivših lidera bosanskih Hrvata koji se terete za zločine počinjene tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba 1993. i 1994. godine.
Tužilaštvo će, takođe, nastaviti izvođenje dokaza na suđenju trojici bivših zapovednika Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), predvođenih Ramušem Haradinajem, optuženih za zločine nad albanskim, srpskim i romskim civilima 1998. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari