DS: Da se prekine podizanje spomenika žrtvama među kojima su i dželati 1Novi Sad Foto: Mihajlo Marković

Demokratska stranka (DS) pozvala je danas gradske vlasti u Novom Sadu da prekinu sa gradnjom „spomenika takozvanim Žrtvama Drugug svetskog rata među kojima su ubrojani i mađarski fašisti“, navodeći da bi to bio najispravniji vid odavanja pošte žrtvama Novosadske racije, koja se desila na današnji dan 1942.

„Novosadska racija je jedan od najvećih zločina na području Vojvodine u Drugom svetskom ratu. U užasnim zločinima etničkog čišćenja ubijani su Srbi, Jevreji i Romi, čija su tela zauvek nestala pod dunavskim ledom“, naveo je Pokrajinski odbor DS.

U saopštenju ta stranka ističe da mesecima vodi borbu protiv gradske vlasti da se prekine sa gradnjom „spomenika takozvanim Žrtvama Drugog svetskog rata, među kojima su ubrojani i mađarski fašisti“ i navodi da se „spomenik, između ostalog, diže i Janošu Totu“.

Kako se napominje, on je bio u „grupi četvorice honveda koji su upravo tokom zloglasne Novosadske racije izvodili ljude iz njihovih domova u Rumenačkoj ulici i na licu mesta ih streljali, što potvrđuju i pravosnažna sudska dokumenta“.

„Ako danas dozvolimo aboliranje zločinaca, dopustićemo da svi zločini fašista, uključujući i Novosadsku raciju, budu relativizovani. Podizanjem ovog spornog spomenika, brišu se razlike između zločinaca i žrtava, fašista i antifašista, revidira se i prekraja istorija“, istakao je predsednik Pokrajinskog odbora DS Nebojša Novaković, prenela je ta stranka.

Novaković je naglasio da DS neće dozvoliti da glasovi Srpske napredne stranke i Pokreta obnove Kraljevine Srbije, kojima su donete odluke o podizanju spomenika, ponište tekovine decenijske antifašističke borbe, na koju se Vojvođani ponose.

„Ne možete nositi venac žrtvama Racije, a u isto vreme dizati spomenik njihovim dželatima“, upozorio je Novaković.

Da se ide upravo u pravcu revizije govori i činjenica da je planirano da natpis na spomeniku bude ispisan na srpskom, mađarskom i nemačkom, ali ne i na jezicima drugih stradalih civila, kao što su Jevreji i Romi, naveo je Pokrajinski odbor DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari