DS: Prodajom PKB građani oštećeni za više od milijardu evra 1

Uskoro će biti vrlo jasno ko se krije iza tajnih ugovora sa Arapskim Emiratima i svi učesnici će biti procesuirani za dela koja nisu samo privredni kriminal već veleizdaja Srbije i otuđenje strateških resursa građana, navodi Demokratska stranka u saopštenju.

Ocenjuju da su prodajom PKB korporacije građani oštećeni za više od milijardu evra, a dugoročni gubitak prodaje zemlje strancima, smanjenju stočnog fonda, gubitku radnih mesta, ne može se ni sagledati.

PKB je poklonjen za nešto manje od 105 miliona evra, a narasli i verovatno namerno napravljeni dugovi korporacije su 120 miliona evra.  Po tenderu je prodato 16.785 hektara zemljišta u opštinama Palilula, Surčin i Zrenjanin, građevinski objekti koji se koriste u poslovne svrhe, oprema i zalihe rezervnih delova. Koliko je tender loš govori i čenjenica da će se grla naknadno plaćati, a u tender nije ušla vredna mehanizacija: 330 traktora, 35 kombajna, 90 utovarnih mašina, 20 kamiona i 1.370 priključnih mašina ali su ušli rezervni delovi”, navodi DS.

Prema finansijskom izveštaju iz 2017. godine, kako navodi DS ukupna imovina PKB je 600 miliona evra, a procenjuje se da je samo vrednost zemljišta oko 340 miliona evra.

Iz svih ranijih poslova sa arapskim kompanijama jasno je da iza ovakvih aranžmana stoji spekulativni kapital i da je cilj da se investitor blizak SNSu dočepa najvrednijeg zemljišta. Svedoci smo da su propale sve priče oko navodnjavanja, petostrukih prinosa, a najbolji primer je Zobnatica koja je potpuno uništena i pretvorena u plantažu borovnica”, zaključuje se u saopštenju DS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari