Opozicija i struka traže ostavku ministra Šarčevića 1Aleksandra Jerkov Foto: FoNet/Nenad ĐorĐević

Aleksandra Jerkov, poslanica Demokratske stranke i članica skupštinskog Odbora za obrazovanje rekla je na dašanjoj konferenciji za novinare da ministar prosvete Mladen Šarčević, zbog skandala sa odlaganjem testa iz matematike mora snositi konkretnu, ali i političku odgovornost.

Jedina prihvatljiva odgovornost, kako je rekla, je ostavka ministra. Ona je navela da odgovorne za ovaj propust treba tražiti pre svega u ministarstvu, a ne kako je Šarčević požurio da kaže da će na terenu istražiti ko je u školi prodao testove iz matematike.

„To je dodatno uznrmiravanje učenika i roditelja koji su već pod stresom zbog mature, ali i zbog toga što još ne znaju ni da li će u sredu polagati neki ispit. To je tako u zemlji u kojoj imate plagijatore u samom vrhu vlade, kada imate Martinoviće i Orliće koji predaju u nekim školama, umesto žena koje su se za to obrazovale i kada imate ministre koji ne mogu da objasne kako su doktorirali“, rekla je Jerkov i podsetila da je 2013. godine zbog skandala na maloj maturi tadašnji ministar Žarko Obradović podneo ostavku, ali da je samo jedna žena optužena da je glavni krivac, jer je testove u brushalteru iznela iz štamparije.

Narodna stranka: Šarčević mora da podnese ostavku zbog objavljivanja testova

Narodna stranka saopštila je danas da zahteva od nadležnog ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini, kako navode, častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti zbog odlaganja polaganja testa iz matematike.

„Sramota je da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu ‘provaljeni’, odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija“, navodi se u saopštenju.

Narodna stranka je navela da je neprihvatljivo da deca pored stresa pred polaganje, sada moraju, kako kažu, da plaćaju i cenu korumpiranog i nesposobnog sistema.

„Ovo je drugi put za vreme naprednjačke vlasti da su testovi za upis u srednju školu ilegalno budu objavljeni, prvi put 2013. godine, a niko od suštinski odgovornih u državnim institucijama i javnim preduzećima nije odgovarao“, navela je Narodna stranka.

Forum beogradskih gimnazija traži odgovornost ministra Šarčevića

Forum beogradskih gimnazija pozvao je ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića da preuzme odgovornost za ponovljeni skandal oko polaganja završnog ispita za upis u srednje škole i omogući učenicima da se upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi.

„Nakon što su 2013. godine ‘provaljeni’ testovi iz matematike tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, iako nije bilo dokaza da su oba testa ‘provaljena’, doneo je odluku da se tadašnji maturanti upišu na osnovu ostvarenog uspeha u osnovnoj školi. Forum beogradskih gimnazija poziva aktuelnog ministra da zbog osnovane sumnje u regularnost ispita donese istu odluku i ove godine“, navodi se u saopštenju.

Taj forum je podsetio da je u više navrata isticao moguće rizike od zloupotreba u polaganje završnog ispita i da je današnji skandal sa testovima očigledna potvrda onoga na šta su oni upozoravali.

Polaganje testa iz matematike u okviru završnog ispita za učenike osmih razreda odloženo je preventivno za četvrtak, 20. jun, jer su se na društvenim mrežama pojavili testovi pisani rukom, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu prosvete.

Ministar Šarčević potvrdio je da je test „provaljen“, ali je naveo da je sistem zatajio negde na terenu, u nekoj školi, uprkos tome što su Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i Ministarstvo prosvete dobro uradili svoj posao.

Ana Stevanović: Otkazivanje testa iz matematike trauma za decu, odgovorni da podnesu ostavke

Članica Predsedništva i sekretarka za međunarodne odnose Stranke slobode i pravde dr Ana Stevanović ocenila je danas da je otkazivanje testa iz matematike za male maturante šok i trauma za decu koja su se spremala, te da je za to direktno odgovorna nesposobna, nestručna i bahata vlast. Zbog toga, navela je ona, odgovorni moraju da podnesu ostavke, rečeno je u saopštenju Stranke slobode i pravde.

„Oni koji bi da vode državu nisu sposobni da sačuvaju ni testove za maturante. Ovo je još jedan dokaz da u državi više ništa ne funkcioniše, a sada cenu toga plaćaju maturanti. Krađa testova je nastavak sveopšteg propadanja, a odgovorni bi zbog ovog morali da podnesu ostavke“, rekla je  Stevanović.

DJB i PSG pozvali Mladena Šarčevića da podnese ostavku

DJB je pozvao ministra prosvete Mladena Šarčevića da podnese ostavku i pokaže „koliko je važno preuzeti odgovornost za rezultate sopstvenog rada“.

U saopštenju DJB-a se navodi da se nakon odlaganja završnog ispita iz matematike zbog pojavljivanja testa sa rešenjima na društvenim mrežama, u javnosti šire „osnovane sumnje i u rezultate završnog ispita iz srpskog jezika“.

„Stres koji svake godine prati polaganje završnog ispita, ove godine dodatno je uvećan osnovanom brigom roditelja i malih maturanata da se ti ispiti ne održavaju pod ravnopravnim uslovima, što otvara vrata za brojne manipulacije prilikom upisa dece u željene srednje škole“, piše u saopštenju.

Navodi se i da je poverenje u čitav proces u „potpunosti narušeno“, kao i da isti uslovi „ne važe za sve“, te da „nema veze šta neko zna, već koga zna“.

Pokret slobodnih gradjana (PSG) ocenio je danas da „skandal“ s testovima za malu maturu „ruši temelj obrazovnog sistema“ u Srbiji zbog čega bi ministar prosvee Mladen Šarčević morao da podnese ostavku

„Nesposobnost da se regulano sprovede završni ispit ide ruku pod ruku s nesposobnošću da se izbori sa plagijatima lažnih doktora i gašenjem odeljenja po školama. Ako u sebi ima i trunku morala, ministar Šarčević bi morao da podnese ostavku. To je lako, kao i napuštanje emisije na N1“, navodi se u saopštenju.

PSG je naveo da će, kada bude odlučivao o obrazovanju u Srbiji, lažni doktorati biti ukinuti, a učenici više neće sumnjati u regularnost završnog testa.

Ministar Šarčević da podnese ostavku

 

Savez za Srbiju zahteva da ministar prosvete Mladen Šarčević podnese ostavku, kao i da budu razrešeni direktori svih pet beogradskih škola u kojima su otvarani rezervni testovi u okviru male mature.

Mandat ministra Šarčevića, koji je na tu funkciju sa pozicije direktora privatne osnovne škole došao isključivo zahvaljujući privatnom poznanstvu sa Aleksandrom Vučićem, obeležile su skandalozne izjave i potezi koji su kulminirali uvođenjem dualnog obrazovanja. Sve to je odavno bilo dovoljno da ministar Šarčević napusti funkciju koje nije dostojan, ali on to nije uradio.

Iako svesni činjenice da ostavke, i pored umešanosti u ozbiljne afere, nisu podnosili ni Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zorana Mihajlović i Ana Brnabić, očekujemo da će posledice po svu decu koja su danas došla na polaganje ispita biti dovoljan razlog da ovaj čovek napokon ode sa funkcije koje nije dostojan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari