DS: Sprečiti protivzakonito Mitrovićevo zauzimanje medijskog prostora 1Foto: Logo

Resorni odbor Demokratske stranke za informisanje (RO DS) zahtevao je od Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da spreči, kako su ocenili, „protivzakonito zauzimanje medijskog prostora“ iza čega stoji vlasnik TV Pink Željko Mitrović.

U saopštenju DS-a navodi se da je Zakonom o javnom informisanju zabranjeno objedinjavanje osnivačkih ili upravljačkih prava nad medijima ukoliko je zbirni udeo u gledanosti veći od 35 odsto, a da prema tvrdnjama samog Mitrovića njegova televizija sa više desetina kanala „upravo ima veći udeo u gledanosti od zakonom dozvoljenog“.

„Pokretanje novog kanala pod nazivom RED TV mora da pokrene i REM koji ima obavezu da bez odlaganja proveri stvarno učešće Mitrovićeve televizije u gledanosti i, ukoliko se ispostavi da su navodi Pinka tačni, preduzme zakonom propisane mere za sprečavanje monopola i zaštitu javnog interesa u oblasti informisanja“, piše u saopštenju.

DS dodaje da bi REM imao obavezu i da obavesti javnost o rezultatima provere, odnosno o stvarnom učešću Pinkovih kanala u ukupnoj gledanosti u Srbiji.

„Nezavisno regulatorno telo ni u jednoj uređenoj državi ne bi dozvolilo monopolizaciju medijskog prostora čak ni u slučaju da se to pokuša prikriti tako što se sedište medija fiktivno vodi u inostranstvu, a program emituju po Konvenciji o prekograničnoj televiziji“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari