DS: Usvajanje izmena Zakona o političkim strankama omogućilo bi njihovo ukidanje 1Foto: Arhiva

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pokrenulo je kratku javnu raspravu o izmenama i dopunama Zakona o političkim strankama. Iako su predstavljene kao tehničke, predložene izmene očigledno imaju za cilj da dodatno ograniče rad političkih stranaka u Srbiji, saopštila je Demokratska stranka.

Kako se navodi u saopštenju ove stranke, usvajanje ovih rešenja omogućilo bi ministarstvu ukidanje političkih stranaka, što je do sada mogao da čini samo Ustavni sud.
„Najavljeni novi razlozi za brisanje političkih stranaka iz registra uključuju neučestvovanje na izborima, nepravilnosti u izboru stranačkih organa, kao i kršenje zakona od strane političke stranke“, ističu iz DS-a.
Oni smatraju da navedeni razlozi za ukidanje stranke nisu dozvoljeni Ustavom.
„Njima vlast temeljno zadire u mogućnost političkog udruživanja u budućnosti. Takođe sprečava i političke aktere da bojkotuju nefer izbore, pod pretnjom sankcijom. Podsećamo da Demokratska stranka već pola godine zajedno sa drugim političkim organizacijama i pokretima, inicijativama i građakama i građanima iz čitave Srbije na ulici traži stvaranje uslova za fer i poštene izbore i ravnopravnu političku utakmicu“, objašnjavaju oni.
Dodaju i da je ta stranka više od sedam godina izložena najbrutalnijim napadima, hapšenjima njenih članova i članica i funkcionera i funkcionerki kao i finansijskim pritiscima.
„Ukoliko predložene izmene budu usvojene, Demokratska stranka očekuje i ukidanje stranke, čime bi njeno delovanje postalo zabranjeno“, ističu.
Smatraju da ovakvi postupci vlasti jesu još jedan pokazatelj da ona, pored obesmišljavanja rada Parlamenta, gušenja slobode medija, urušavanja pravosudnog sistema i napada na sudije, svakodnevno pronalazi nove načine za urušavanje demokratije u Srbiji.
Iz DS-a podsećaju da su političke stranke osnova svakog demokratskog političkog sistema i braneći pravo na poilitičko udruživanje brani se pravo svih građana na smenjivost vlasti.
Oni u saopštenju ističu i da će kao pridružena stranka Partije evropskih socijalista o izmenama Zakona i stvarnim namerama vlasti o ovome obavestiti i međunarodnu javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari