DSS: Srbija bez centra za osobe sa autizmom 1Foto: Logo

Srbija danas nema razvojna savetovališta, centre za autizam, niti je formirala jednistveni registar osoba sa autizmom, koji je zakonom predviđen, ocenila je Demokratska stranka Srbije.

Ona zahteva da se što pre izdvoje sredstva iz državnog budžeta za uspostavljanje ustanove koja bi objedinila zdravstvenu, socijalnu i obrazovnu podršku osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

„Takvim korakom, država bi napokon obezbedila osnovne uslove za bolji kvalitet života osoba sa autizmom i njihovih porodica, a i značajno bi smanjila diskriminaciju osoba sa razvojnim poremećajima. Naše društvo do sada nije pokazalo da razume probleme porodica osoba sa autizmom, a samim tim se ne nazire ni mogućnost da se bar deo tih problema reši. Problemi sa kojima se susreću idu od neadekvatnog pristupa pedijatara koji prekasno uoče razvojna odstupanja, odloženog uspostavljanja dijagnoze, do izostanka finansijske, psihološke i fizičke podrške (dnevni boravak, asistenti, skraćeno radno vreme za roditelje)“, navodi se u današnjem saopštenju DSS.

Takođe se dodaje da ta stranka podržava akciju „Autizam – promena za 180“ za promenu društvene i institucionalne svesti o o potrebama populacije sa autizmom i drugim razvojnim poremećajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari