Dveri ostale bez poslaničkog kluba 1Foto: Dveri /Tviter

Poslanička grupa Dveri više ne postoji u Skupštini Srbije, jer su, iz njega istupili Srđan Nogo i Zoran Radojičić, a ranije je iz tog poslaničkog kluba izašao je i Miladin Ševarlić.

Da je poslanička grupa zvanično rasformirana navodi se i na sajtu parlamenta na kome su Dverjani, Marija Janjušević, Dragan Vesović, Ivan Kostić i Boško Obradović navedeni kao poslanici koji ne pripadaju ni jednom poslaničkom klubu. Potvrdu te informacije za sada nismo dobili i iz samog Pokreta Dveri.

Poslanik Srđan Nogo izbačen je iz Dveri pre dva meseca zbog, kako je navedeno,“kontinuirаnog delovаnjа suprotno donetim odlukаmа nаjviših orgаnа Pokretа“, čime je grubo prekršio Stаtut. Disciplinskа komisijа zаključilа je dа su delovаnje Srđаnа Nogа i rаdnje koje je preduzimаo u bliskoj prošlosti „ozbiljno ugrozile ugled Pokretа, urušile osnovne progrаmske ideje i bile suprotne odlukаmа nаjviših orgаnа Pokretа“.

Zoran Radojičić izbačen početkom aprila uz obrazloženje da je „delovao u okviru frakcije radi preuzimanja stranke mimo procedure koja je propisana Statutom“. Radojičić je po izbacivanju iz stranke rekao da ga niko nije zvao na sednicu na kojoj se govorilo o njegovom izbacivanju, iako je i sam član Predsedništva Dveri. Kazao je da je i više nego očigledno da je cilj da se iz pokreta isključe svi koji ne misle kao Boško Obradović pre unutarstranačkih izbora u junu.

Razlika između samostalnih poslanika i poslanika koji su članovi neke od poslaničkih grupa jeste u vremenu za raspravu na plenarnim sednicama. Samostalni poslanici imaju pravo da govore svako po jednom, do pet minuta, nemaju pravo da budu članovi skupštinskih odbora sa pravom glasa, dok poslanici koji su deo poslaničke grupe imaju više vremena za raspavu o zakonu, a dobijaju i mogućnost da svakog utorka i četvrtka postavljaju pitanja vladi.
Prema Poslovniku Narodne skupštine, poslaničku grupu može formirati najmanje pet poslanika iste ili različitih stranaka, koji ne mogu istovremeno biti članovi i nekog drugog kluba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari