Dveri pokrenule peticiju protiv migrantske politike u Srbiji 1Boško Obradović Foto: FoNet Nenad Đorđević

Obradović je na konferenciji za medije u Čačku podsetio na izjavu bivšeg austrijskog ministra unutrašnjih poslova Herberta Kickla da je u njegovo vreme sklopljen ugovor sa Vladom Srbije da migranti kojima Austrija odbije zahtev za azil, a koji ne mogu da se vrate u zemlju porekla, budu vraćeni u Srbiju.

“To je očito nova međunarodna obaveza koju je republička vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem, Ivicom Dačićem i Anom Brnabić preuzela na Srbiju mimo volje naroda”, istakao je Obradović.

Obradović je naveo je i da Srbija sada ima dvostruki problem.

”Mladi ubrzano napuštaju Srbiju, što će se posebno pojačati nakon što Nemačka za nekoliko meseci potpuno otvori svoje granice za nove radnike iz zemalja van EU, dok Srbija dobija nazad migrante koje zapadnoevropske zemlje ne žele da prime”, kazao je on danas u Čačku.

“Ovo je direktan udar na bezbednost naših porodica”, istakao je.

Iz tog razloga Gradska organizacija Srpskog pokreta Dveri unapred zauzima stav da se protivi izgradnji migrantskog centra u Čačku i naseljavanju migranata u ovom gradu, navodi se u saopštenju Dveri.

“Posebno zabrinjava odluka skupštine grada Čačka sa sednice održane 26. marta 2018. godine kada je donet ‘Lokalni akcioni plan za unapređenje položaja migranata u potrebi bez utvrđenog statusa i tražilaca azila na teritoriji grada Čačka za period od 2018-2021. godine’ , o kome su diskutovali i glasali protiv njegovog donošenja odbornici Dveri u skupštini grada”, smatra lider Dveri.

Kako dodaje, na taj način lokalna vlast SNS i SPS stvorila je uslove za naseljavanje migranata i pravljenje migrantskih centara u Čačku.

To je dovelo do pokretanja peticije od strane Gradske organizacije Dveri u Čačku a protiv ovakve migrantske politike republičkih i lokalnih vlasti i izgradnje migrantskog centra u pomenutom gradu.

U peticiji se zahteva poništavanje pomenutog lokalnog akcionog plana o unapređenju položaja migranata u našem gradu.

“Očekujemo veliku podršku naših sugrađana kako bismo sprečili probleme sa kojima se suočavaju građani u drugim mestima u Srbiji gde su migranti već smešteni”, kazao je Obradović.

Peticija se može potpisati kod aktivista Dveri na štandovima koji će biti organizovani na više lokacija u gradu i po selima, kao i u kancelariji Dveri na gradskom šetalištu svakoga radnog dana od 9-16 časova u Čačku, naveo je predsednik tog pokreta.

„Mi smo narod sa najvećim brojem izbeglica u Evropi. Znamo šta je izbeglička bol i patnja. Zato smo spremni da pomognemo svakome ko se našao u sličnoj situaciji usled ratnih stradanja u svojoj zemlji. Mi smo gostoprimljiv narod i treba da pomognemo ljudima u nevolji. Međutim, mi još uvek nismo rešili probleme svojih izbeglica i nemamo kapacitet da rešavamo probleme migranata koje nismo mi izazvali”, mišljenja je Obradović.

On je dodao da Srbija ima obavezu da brine o bezbednosti svojih građana.

“Među migrantima koji su prošli kroz Srbiju bilo je i kasnijih učesnika u terorističkim aktima širom Evrope. Ne radi se ovde o ženama i deci, već o vojno sposobnim muškarcima od 16-30 godina”, istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, pljačke, pokušaji silovanja, nasilje i druga krivična dela već se dešavaju svuda gde su ovi migranti smešteni u Srbiji, ali se o tome ćuti u medijima.

“Naša vlast nas nije pitala da li želimo migrante u našoj sredini. To nije bila tema ni izbora ni narodnog referenduma. Ko je onda sebi dozvolio za pravo da mimo volje naroda potpiše ugovor o tome da svi migranti koji ne mogu da dobiju azil u zapadno-evropskim zemljama da budu vraćeni u Srbiju i ovde trajno naseljeni? Mi se sa tim ne slažemo i nećemo naseljavanje migranata u našim gradovima i selima“, zaključio je Boško Obradović.

Nakon obraćanja, lider Dveri je prvi potpisao peticiju, a nakon njega to su učinili i prisutni odbornici Dveri u Skupštini grada Čačka.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.