DW: Susedi sa skepsom dočekuju novog predsednika Hrvatske 1Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Zoran Milanović stupio je na funkciju predsednika Hrvatske. Bečki „Standard“ podseća na njegovu iznenadnu pobedu na predsedničkim izborima, ali i na spornu zaostavštinu iz vremena kada je Milanović bio premijer.

„Teško da je iko mogao da predvidi njegovu pobedu. Novi hrvatski predsednik Zoran Milanović, socijaldemokrata, pobedio je na izborima u januaru dosadašnju predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović. A ona je određeno vreme bila najpopularnija politička figura u zemlji“, piše austrijski Standard.

Milanovićeva pobeda usko je povezana sa padom popularnosti Grabar-Kitarović, ocenjuje bečki list: „Milanović, sa pomalo ublaženim nastupom, ni sam ne uživa stvarni ugled među stanovništvom. Ipak, on je uspeo da bar ostavi utisak nekog ko je malo više verodostojan, nakog ko ima malo više državničkog suvereniteta nego Grabar-Kitarović, zbog koje je nekim Hrvatima već počelo da bude neugodno. Pored toga, mnogi su želeli političku ravnotežu, s obzirom na to da je vlada u rukama konzervativaca“, piše „Standard“.

List podseća da je Milanović ranije bio premijer Hrvatske: „Tokom njegovog mandata ’dogodio’ se prijem zemlje u EU. Ali u njegovo vreme je zemlja pala i u duboku recesiju u kojoj je bila šest godina, a kreditni rejting stalno se smanjivao. Milanovićeva vlada je povećala poreze i starosnu granicu za odlazak u penziju, ali je nezaposlenost uprkos tome porasla. Njegov kabinet nije uspeo da sprovede važne strukturne reforme koje do danas nedostaju zemlji.“

„Iz toga vremena ostao je još i tajno snimani razgovor u kojem on govori protiv susednih država, Bosne i Hercegovine i Srbije. ’BiH nije prava država’, rekao je Milanović. I još je rekao da misli da nacionalista Milorad Dodik sarađuje s austrijskim desničarima (mislio je na austrijsku Slobodarsku partiju, FPO) kako bi ostvario secesiju Republike Srpske. O vladi Srbije rekao je da su tamo ’četnici’ i da je tadašnji premijer Aleksandar Vučić trebalo da bude optužen za ratne zločine. Nije dakle čudo da susedne zemlje sada sa skepsom gledaju na novog šefa države“, piše Standard.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari