Džonson: Želimo da pomognemo u pronalaženju rešenja za KiM 1Foto: FoNet/Vlada Srbije

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić počela je posetu Njujorku sastankom sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Komiteta za nacionalnu bezbednost i Potkomiteta za Evropu Senata.

U razgovoru sa Džonsonom, predednica Vlade istakla je da će iskoristiti posetu SAD i učešće u generalnoj debati na Generalnoj skupštini UN, kako bi u razgovorima sa svetskim liderima predstavila šta je sve Srbija uradila u političkim i ekonomskim reformama, saopšteno je iz kabineta premijerke Srbije.

„Srbija je posvećena stabilnosti i učinićemo sve da sačuvamo mir i stabilnost u regionu“, naglasila je Brnabić.

Govoreći o razgovorima Beograda i Prištine, ona je posebno istakla da Priština svojim postupcima ne doprinosi dijalogu i da otežava dolazak do rešenja.

Senator Džonson, koji je početkom septembra boravio u Beogradu, naglasio je da je predsedniku Aleksandru Vučiću preneo poruku da su Sjedinjene Države prijatelj Srbije i srpskom narodu.

„Sjedinjene Države žele da pomognu u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju i ohrabrujemo nastavak dijaloga dve strane“, istakao je Džonson.

Predsednica Vlade je rekla da je jako važno što je došlo do promene odnosa američke administracije prema Srbiji.

„To sam rekla i tokom posete Sjedinjenim Državama u julu, kada smo obeležavali 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće“, naglasila je premijerka i dodala da su „Srbija i SAD istorijski uvek bili saveznici i na istim stranama“.

Brnabić je istakla da je za Srbiju važna podrška njenom evropskom putu.

„Članstvo u Evropskoj uniji ključni je spoljnopolitički cilj Srbije – za to ne postoji plan B“, zaključila je Brnabić.

Brnabić predvodi delegaciju Srbije na generalnoj debati 73. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ona će se obratiti Generalnoj skupštini UN u četvrtak, 27. septembra. U delegaciji sa premijerkom je prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Predsednica Vlade Srbije će večeras u Njujorku prisustvovati prijemu koji organizuje predsednik SAD Donald Tramp.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari