Incidenti na početku, Džudžo novi predsednik 1

Potvrđivanjem mandata većnicima tri liste, konstituisan je novi saziv Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV). Esad Džudžo, većnik sa liste „Samoopredeljenje – dr Sulejman Ugljanin“, novi je predsednik (BNV).

Tako je odlučila novoformirana većina, koju čini 14 većnika liste „Samoopredeljenje“ i 8 sa liste „Vakat je – prof. dr Sait Kačapor“.

O izboru novog predsednika BNV, 13 većnika liste „Matice bošnjačke – akademik Muamer Zukorlić, muftija“, nisu hteli da se izjasne. Njihov nosilac liste Zukorlić je ukazivao na propuste u organizovanju i vođenju sednice. U sali nije bilo govornice, pa su većnici sa ove liste morali da govore sa svojih mesta a problem je bio i Poslovnik o radu BNV. Veće je konstituisano po privremenom, a prva sednica je trebalo da radi po starom Poslovniku. Većnici Matice bošnjačke su ukazivali na propuste u vođenju sednice, ali je većina nastavila da radi onako kako je zamišljeno.

Zukorlić je, nakon sednice, rekao da će njihov pravni tim razmotriti sve što se događalo i nije isključio mogućnost pokretanja upravnog postupka zbog proceduralnih grešaka. Ocenio je da je sednica „obilovala nepravilnostima, jer nije usvojen Poslovnik i većnicima nije bilo dozvoljeno da diskutuju, pa je samim tim izbor Džudža za predsednika BNV u suprotnostima sa tim dokumentom“.

– Lista Matica bošnjačka biće korektna opozicija, koja će govoriti šta misli, a od vladajuće većine i novog predsednika BNV očekuje da ostane dosledan svojoj politici. Uz svu ideološku kontradiktornost na relaciji Ugljanin- Ljajić ova većina nije iznenađenje. Novi predsednik je pre par dana objavio kartu rasparčane Srbije 2025. godine, videćemo kako će to da teče, da li će to Ljajić da podržava – istakao je Zukorlić, čiji je dolazak u sedište BNV bio na ivici incidenta. Problem su bile akreditacije, za one koji nisu većnici, a hteli su da uđu u salu, pa je zbog toga bilo je guranja i galame na ulaznim vratima.

U prvoj izjavi za medije, novi predsednik BNV Esad Džudžo je rekao da će Veće biti sagovornik i partner državnim organima i međunarodnim organizacijama, koje se bave pregovaračkim procesom o članstvu Srbije u EU.

– Nastojaću da okupim svih 35 većnika, koji čine BNV, da rade zajedno i tako polože još jedan ispit. Prvi ispit smo položili na izborima 4. novembra, kada smo pokazali da su Bošnjaci narod koji ima potencijala, koji poznaje evropske standarde. U narednom periodu će nam trebati potencijal čitave zajednice bi nastavili i unapredili četiri oblasti kojima se bavi BNV, ali i da se u proceduri ustavne reforme izborimo za statuse Bošnjaka i Sandžaka – istakao je Džudžo, koji je izabran na predlog dosadašnjeg predsednika Sulejmana Ugljanina.

O Džudžu

Esad Džudžo je diplomirani sociolog iz Tutina i u minulom mandatu bio je potpredsednik bošnjačkog nacionalnog saveta zadužen za obrazovanje. Bio je predsednik BNV u tehničkom mandatu od 2010.-2014. godine, kada su Bošnjaci imali dva nacionalna saveta, jedno koje država nije priznavala i jedno kojem je dat tehnički mandata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari