DZVM: Vlast bi da kontroliše sve nacionalne manjine 1Foto: DZVM /Logo

Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara (DZVM) ocenila je danas da će najava promene izbornih pravila i uvođenja obaveze pribavljanja potvrde manjinskih nacionalnih saveta kao dokaza da su stranke manjina zaista predstavnici neke manjine, dovesti do još većih nereguarnosti u izbornom procesu.

Kako je u saopštenju DZVM navela, pored najave promene izbornog cenzusa i najave novih pravila za stranke manjina, posebnu sumnju u regularnost procesa izaziva i to što su se u nacionalne savete „infiltrirali“ predstavnici i sateliti vladajuće koalicije Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije i Saveza vojvođanskih Mađara.

Po njihovoj oceni postavlja se pitanje da li je uvođenje nove obaveze predviđeno radi filtriranja lažnih manjinskih partija ili je zapravo „perfidan mehanizam za davanje startne prednosti i betoniranje trenutnog položaja podobnih stranaka nacionalnih manjina“, a ujedno i eliminisanje nepodobnih koje ne podržavaju vladajuću koaliciju.

„Da je ovo drugo u pitanju potvrđuju nedavne izjave i ponašanje predstavnika SVM-a neposredno po najavi izmene izbornih pravila. Pokazalo se da oni već znaju kako bi usvajanje ovog rešenja u praksi moglo da dovede do toga da na primer Nacionalni savet Mađara, koji je pod njihovom apsolutnom kontrolom, odbije da izda potvrde o statusu stranke mađarske nacionalne manjine svim direktnim konkurentima“, piše u saopštenju.

DZVM je ocenio da sve pobrojano navodi na zaključak da će se naredni izbori u Srbiji sprovoditi u neregularnim okolnostima, zbog čega se moraju bojkotovati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari