Emanuilidis: Reforme u interesu i budućih članica Unije 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Programski direktor briselskog Centra za evropsku politiku Janis Emanuilidis predstavio je danas u Beogradu svoj izveštaj „Novi pakt za Evropu“ u kome iznosi predloge za reforme unutar Evropske unije u ključnim oblastima, poput migracija, bezbednosne i odbrambene politike, ali i ekonomske i monetarne unije.

Emanuilidis je u izjavi novinarima, uoči početka beogradske konferencije o „Novom paktu za Evropu“, istakao da su reforme u interesu i budućih članica Unije, jer je proširenje moguće samo ako EU uspešno funkcioniše.

On je podvukao da „Novi pakt za Evropu“ ne predstavlja zvaničan dokument EU, ali je ocenio da je reč o detaljnom izveštaju nastalom posle višegodišnjih konsultacija u zemljama članicama.

Postoji prostor za reformu EU i mi iznosimo predloge šta treba da bude urađeno u ključnim oblastima, poput migracija, bezbednosti i ekonomije, precizira Emanuilidis.

Verujemo da je vreme da se izađe novim dokumentom pred zemlje članice o refmormama unutar EU. Sada je pravi momenat za to, jer predstoji sastanak šefova vlada i predsednika zemalja članica EU u okviru Evropskog saveta, istakao je Emanuilidis.

Bugarski ambasador Radko Vlajkov smatra da je bugarsko predsedavanje EU uspelo da skrene pažnju Unije na zemlje Zapadnog Balkana.

Srbija i Crna Gora imaju posebno mesto u strategiji proširenja, ocenio je Vlajkov i dodao da će se danas na samitu u Sofiji razgovarati o povezivanju, ali ne samo u smislu izgradnje puteva i železnice ili u energetici već i povezivanju ljudi.

Programska direktorka beogradskog Centra za evropske politike Milena Lazarević veruje da na samitu u Sofiji neće biti reči o proširenju i konstatuje da je to verovatno posledica činjenice da slede izbori za evropske institucije.

Mislim da je nedvosmisleno jasno da samit u Sofiji pokazuje da je region ponovo u modi i zato Centar za evropske politike organizuje diskusiju o novom paktu za Evropu i budućnosti Evropske unije, istakla je Lazarević.

Ona je podvukla i da građani Srbije zaslužuju prave i objektivne informacije o tome kakva je EU kojoj Srbija teži.

Predsednica Beogradskog fonda za političku izuzetnost Sonja Liht je ocenila da je dobro što se konačno održava samit EU i zemalja regiona, posle 15 godina od takvog jednog samita u Solunu.

Bez obzira na sve probleme sa kojima se Samit u Sofiji suočava, mislim da je to dobra stvar, zaključila je Liht.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari