EU: Još treba da se radi na smanjenju administrativnih procedura u Srbiji 1Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji, Sem Fabrici, izjavio je danas da može još mnogo da se uradi na smanjenju administrativnih procedura, kako bi se povećala konkurentnost privrede Srbije.

Fabrici je na predstavljenju 12. izdanja „Sive knjige preporuka za otklanjanje administrativnih procedura“ Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) podsetio da EU pomaže Srbiji da unapredi poslovno okruženje.

„Srbija ima šanse da postane atraktivna za ulaganja“, rekao je Fabrici, ali da treba otkloniti ograničenja za devizno poslovanje i ekonomiju Srbije učiniti „otpornijom i konkurentnijom“.

Šef Delegacije EU rekao je da je „evropska integracija Srbije realnost“ i da Srbija 68 odsto trgovine obavlja sa zemljama evropskog tržišta.

„Hvala narodu što guraju institucije na reforme. Želimo da Srbija bude uspešna demokratska zemlja, a tu smo da vam pomognemo“, rekao je Fabrici.

Zamenica ambasadora Nemačke u Srbiji Dorotea Giselman istakla je da su Srbija i Nemačka veoma bliski partneri, koji proslavljaju i 20 godina saradnje.

Ona je istakla da je Nemačka jedan od najbolji spoljnotrgovinskih partnera Srbije, podsetivši da je ukupna razmena dve zemlje prošle godine iznosila pet milijardi evra, i da u Srbiji posluje 240 kompanija iz Nemačke.

„Mi smatramo da je veoma važan deo posla da ohrabrimo partnere iz Srbije da nastave sa svojim hrabrim reformama“, rekla je Giselman.

Dodala je da su povoljna investiciona klima, poverenje i pouzdanost presudni za investitore, kao i put Srbije ka članstvu EU.

Otpravnica poslova u Ambasadi Velike Britanije Rebeka Fabrici je rekla da su reforme koje eliminušu suvišnu birokratiju važne i za poslovanje i za građane, i istakla da je ponosna što je Velika Britanija najveći donator kada je u pitanju eUprava u Srbiji.

Dodala je da je Velika Britanija podržala Ministarstvo finansija Srbije u smanjivanju obima obima nenaplativih kredita, kao i reformu katastra.

Britanski fond za upravu je u Srbiji podržao više od 60 projekata strukturne i ekonomske reforme među kojima su digitalizacija i unapređenja poslovnog okruženja, projekti vladavine prava, nezavisnosti medija u vrednosti većoj od 20 miliona funti.

Na skupu su dodeljena i specijalna priznanja za Reforme godine zaposlenima u javnoj upravi koji su u saradnji sa NALED-om najviše uradili za poslovni ambijent u 2019. godini.

Nagrađeni su zaslužni za reformu sistema paušalnog oporezivanja, reformu upisa prava svojine i ukidanja poreskih prijava i reformu zapošljavanja sezonskih radnika u poljoprivredi.

Za dobro izveštavanje o ekonomskim reformamam, koje je pripalo glavnom i odgovornom uredniku lista „Politika“ Žarku Rakiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari