EU neće "pritisnuti" vlast u Srbiji 1Foto: FoNet/ AP

Opozicija u bojkotu trenutno ne može da računa na veliku podršku članova evropskih institucija u zahtevu za odlaganjem izbora, ali može se očekivati da će se iz EU u narednom periodu pojačati zahtevi za fer uslovima i slobodnim izborima, smatraju sagovornici Danasa koje smo pitali koliko su realna očekivanja opozicije da članovi Evropskog parlamenta ili bilo ko iz EU može i hoće javno da „pritisne“ vlast da odloži izbore i da podrži opoziciju u tim zahtevima.

Nekoliko nedelja unazad opozicija pismima i ličnim kontaktima pokušava da pridobije podršku članova EU administracije u zahtevu da izbori budu odloženi za kraj godine, odnosno decembar, do kada bi se stekli demokratski uslovi za njih. Opozicija koja je najavila bojkot smatra da su se  uslovi za održavanje izbora tokom vanrednog stanja pogoršali te da bi evropske institucije trebalo da podrže odlaganje izbora, što bi bila neka vrsta pritiska na ovdašnju vlast.

Poslednji takav zahtev uputio je potpredsednik DS Dejan Nikolić na samitu EU i Zapadnog Balkana, održanom u sredu. On je pozvao predstavnike Evropskog parlamenta da dođu u Srbiju i podrže odlaganje nelegitimnih izbora.

„Srbiji je nestalo demokratskog vazduha. Građani se guše u autokratiji. Podele u društvu su toliko duboke da su postale bezbednosno pitanje sa velikim rizikom unutrašnjih konflikata. Tenzije su toliko jake da je potrebna hitna medijacija evropskih institucija“, rekao je Nikolić. On je evropske parlamentarce pozvao da razmisle i o dugoročnijoj misiji u Srbiji, jer će stanje demokratije i ljudskih prava u Srbiji nakon izbora, ako se održe u junu, biti još gore.

Pre njega istu poruku tokom proteklog vikenda o podršci za odlaganje izbora za kraj godine u pismu su Komitetu za spoljne poslove Evropskog parlamenta poslali i predstavnici SZS, PSG, Inicijative Ne davimo Beograd, SDS i Državotvornog pokreta. Iz DS je juče saopšteno da je omladina ove stranke uputila otvoreno pismo Tanji Fajon u kome izražavaju zabrinutost zbog urušavanja Narodne skupštine.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji za Danas kaže da mu se čini da se podrška može očekivati samo od Tanje Fajon, koja predsedava Delegaciji Evropskog parlamenta za saradnju sa Srbijom. On smatra da Evropska narodna partija neće podržati opoziciju, a ni Žozep Borel, visoki predstavnik EU, kao ni Evropska komisija.

Suzana Grubješić, savetnica u Centru za spoljnu politiku, na naše pitanje odgovara da niko osim pojedinih članova EP, i to uglavnom iz redova socijaldemokrata ne postavlja temu odlaganja izbora ili podržavanja bojkota.

– Iz EK su nekoliko puta poručili da za njih bojkot izbora nije rešenje, juče je to rekao i visoki predstavnik za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel. To ne znači da ne prate situaciju u Srbiji i da se ne izjašnjavaju o potrebi suštinskog dijaloga između vlasti i opozicije kako bi se otklonila svaka sumnja u postojanje pluralizma, podele vlasti i ravnopravnost učesnika u izbornoj utakmici – ukazuje ona za Danas.

I Srđan Majstorović, predsednik UO Centra za evropske politike, smatra da nije realno da će bilo ko iz inostranstva ‘podržati’ opoziciju jer je to direktno uplitanje u unutrašnju politiku.

– Međutim, izvesno je da će se iz EU u narednom periodu pojačati zahtevi za fer uslovima i slobodnim izborima – zaključuje on.

Na prve vesti o zahtevima opozicije prema EU reagovao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekavši da ne postoji čovek u EU koji bi njemu mogao da naredi kada će izbori u Srbiji biti održani. Vučić je, 25. aprila, rekao da o izborima u Srbiji odlučuju Ustav i zakoni, a ne EU ili neko drugi, šta god ko mislio, i istakao da će parlamentarni izbori biti održani kada se zemlja izbori sa epidemijom korona virusa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari