Opozicija: EU pokazala da navija za poslušnog Vučića 1Foto: FoNet Ognjen Stevanovic

„Maja Kocijančić, portparolka u Evropskoj komisiji, potpuno je u pravu da je parlament mesto gde treba da se raspravlja o političkim i drugim pitanjima i mesto gde se pokreću reforme…

…Međutim, portparolka EK trebalo bi da zna da je srpski parlament odavno postao mesto u kome se vodi borba do istrebljenja protiv neistomišljenika, da tu odavno nema političke diskusije i da je to razlog zbog koga se opozicija opredelila na bojkot parlamenta. Tvrdnjom da bojkot parlamenta nije prihvatljiv Kocijančić i Evropska unija pokazali su da navijaju za stabilokratiju i poslušnog političara kakav je Aleksandar Vučić“, smatraju listom opozicioni poslanici u razgovoru za Danas i dodaju da uprkos stavu EK neće odustati od bojkota plenarnih sednica Skupštine Srbije.

Gordana Čomić, poslanica Demokratske stranke, smatra da Maja Kocijančić nije izrekla neku potpuno novost, govoreći o poštovanju rada parlamenta.

EU, je prema njenim rečima, uvek do sada bila protiv bojkota parlamenta, bez obzira da li je reč o Albaniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji… „Svaki put kada se tako nešto dešavalo iz EU su slali takvu istu poruku i bilo bi iznenađenje da promene stav o dijalogu i institucijama. Slično je i da podrškom protestima i u zemljama članicama i zemljama kandidatima. Stav EU je da je pravo na nenasilan protest, demokratsko pravo. Oni uvek pozivaju na uzdržavanje od svakog oblika fizičkog nasilja. Mora se znati da su obe poruke i podrška vladavini prava i kritika vlasti koja neće dijalog“, ističe poslanica DS.

Marinika Tepić, samostalna poslanica, smatra da u našem parlamentu rasprave već duže vreme nema i da su plenumski rad poslanici režima pretvorili u teatar apsurda, zloupotrebe poslovnika i ignorisanje skupštinskih procedura.

„Sve to kulminiralo je u poslednjih godinu dana kada su zakucavani poslednji ekseri u kovčeg parlamentarizma u Srbiji. Vučić je to naličje svega, pa i parlamentarne debate, promovisao još dok je bio premijer tokom ovog našeg mandata. Nasilje i prostakluk koji je uveo u parlament nema ravnog u celoj Evropi. To su sve razlozi našeg bojkota i sigurna sam da bi gospođa Kocijančić jednako postupila da se našla na našem mestu“, navodi Tepićeva.

Boško Obradović, lider Dveri, kaže da Kocijančić ima pravo na svoje mišljenje, ali da on ne vidi kakve to ima veze sa protestima u 80 gradova Srbije.

„Ako je Brisel na Vučićevoj strani, neka to otvoreno kažu. Ako on ovde može da radi šta hoće zato što njima završava posao oko KiM ili im besplatno poklanja naša prirodna bogatstva – onda da to znamo. Ali ne verujem da su evropske vrednosti gušenje medija, izborna krađa, prebijanje novinara, uništavanje parlamentarizma“, smatra Obradović.

Sonja Pavlović, samostalna poslanica i potpredsednica udruženja Građanska platforma, smatra da je odnos EU prema zemljama Zapadnog Balkana licemeran i da EU odgovara zacementirano stanje kršenja vladavine prava kao i zamrznuta slika u kojoj jedne te iste vladajuće garniture odvode zemlje ovog podneblja što dalje od EU.

„Čega se to plaši EU na Balkanu, a što nam se već nije desilo? Da li su ove generacije osuđene na imitaciju demokratije, imitaciju reformi, imitaciju pridruživanja EU, imitaciju života. Da li je to razlog zbog kojeg EU ne podržava reformske snage već se neumoljivo drži stabilokratije? Samo istinske reforme i evropske integracije Zapadnog Balkana mogu dovesti do trajne stabilnosti, a ne podrška autokratskim režimima“, kaže Pavlovićeva. Dodaje da „balkanskom proleću“ o kome govore iz EU Srbija može samo da se nada, ali da su sasvim sigurno protesti na Balkanu postali pitanje odbrane građanske časti i dostojanstva.

I Sanda Rašković Ivić, poslanica Narodne stranke, slaže se sa stavom EU da je parlament mesto gde se diskutuje o političkim pitanjima. „U srpskoj skupštini odavno nema političke diskusije, jer je diskusiju ukinula vlast. EU navija za stabilokratiju i za političare koji su poslušni, a to je Vučić, pa bez bojkota parlamenta protesti bi ličili na lajanje iza plota i ne bi proizvodili efekat“, ističe Rašković Ivić.

Tatjana Macura, šefica poslaničkog kluba SMS, priželjkuje da će predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković nakon poruke iz Brisela shvatiti poruku i sazvati kolegijum parlamenta, na kome bi iza zatvorenih vrata opozicija i vlast dogovorila oko minimuma uslova za normalan rad parlamenta.

„To nam je valjda svima cilj? Ukoliko ne dođe do ozbiljnog pomaka i opozicija odluči da nastavi sa bojkotom, najmanje što duguje šetačima je radikalizacija koja podrazumeva vraćanje svih mandata i sredstava koje organizacije dobijaju iz budžeta. Tako će međunarodna zajednica valjda ozbiljnije shvatiti problem opozicije sa krizom demokratije. Naš parlament nije izmislio bojkot, to se koristi svuda i predstavlja samo jedan vid parlamentarne borbe. Ukoliko želimo da ukažemo da ovde nešto nije po standardima EU, moraćemo to radikalnije“, zaključuje Tatjana Macura .

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari