EU pozdravila dogovor o rešenju krize na severu Kosova 1foto EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Evropska unija je pozdravila dogovor o rešenju krize na severu Kosova koji je danas postignut u Briselu i pozvala obe strane da primene sve ranije postignute dogovore i da nastave dijalog u cilju normalizacije odnosa.

„EU pozdravlja ishod današnje rasprave i poziva obe strane da se konstruktivno uključe u dijalog kako bi se učinio brz napredak ka sveobuhvatnoj normalizaciji njihovih odnosa“, saopštila je Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

U saopštenju se dodaje da je EU tokom današnjih pregovora „primila k znanju“ zabrinutost Beograda zbog nesprovođenja dogovora o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i zbog toga što u nedavnom slučaju pred Apelacionim sudom Kosova nije postojalo veće u kojem većinu sudija čine kosovski Srbi.

„EU će kao posrednik raditi na rešavanju otvorenih pitanja koja proističu iz Briselskog sporazuma sa obe strane“, navodi se u saopštenju i dodaje da će to biti prioritet na jednom od narednih sastanaka glavnih pregovarača pre kraja godine.

EEAS je saopštila da su „glavni pregovarači Srbije i Kosova, Petar Petković i Besnik Bisljimi, posle opsežnih razgovora u kojima je posredovao specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak“, postigli dogovor za rešenje tenzija na severu Kosova i rad na održivom rešenju „koje bi obezbedilo slobodu kretanja za sve ljude“.

Dve strane su se dogovorile da jedinice specijalne policije koje su trenutno razmeštene na prelazima Jarinje i Brnjak budu uklonjene zajedno s barikadama počev od 2. oktobra u 8.00 najkasnije do 16.00.

Kfor će se rasporediti na Jarinju i Brnjaku pre početka istovremenog uklanjanja (jedinica specijalne policije) i ostaće tamo otprilike dve nedelje radi zaštite bezbednog i sigurnog okruženja i garantovanja slobode kretanja.

Posle mera za deeskalaciju situacije na terenu, navodi se u saopštenju, počeće primena režima nalepnica kao što je dogovoreno u okviru dijlaoga pod okriljem EU kao privremena mera dok ne bude dogovoreno trajno rešenje

Dogovoreno je i da bude formirana radna grupa sastavljena od predstavnika EU, Beograda i Prištine i uz predsedavanje EU radi pronalaženja trajnog i održivog rešenja za pitanje registarskih tablica zasnovanog na praksi i standardima EU.

Prvi sastanak radne grupe biće održan 21.oktobra u Briselu a u roku od šest meseci od prvog sastanka radna grupa će predstaviti svoje predloge za trajno rešenju na sastanku dijaloga na visokom nivou.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari