Foto: EPA/ JULIEN WARNAND

Naši sagovornici objašnjavaju da je Brisel snažan pritisak na Beograd argumentovao podacima o pojačanom prilivu migranata preko Srbije koji su potom nastavljali put ka državama članicama EU.

„Najveći problem je što se čak 30 odsto građana Irana, koji su odlazili iz zemlje, nije vraćalo u matičnu državu, i to je zaista predstavljalo zloupotrebu. EU je to apostrofirala kao migrantsku rutu i Srbiji je jasno zaprećeno ukidanjem bezviznog režima“, preciziraju diplomate. Prema našim saznanjima, Brisel se „za sada ne buni“ što je Srbija u poslednjih nekoliko godina ukinula vize i za pojedine druge države, navodeći kao primer da „ako ceo Mauricijus dođe u EU, neće se primetiti“.

Pojedini izvori našeg lista odbacuju navode da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg apelovao na Beograd da ponovo uvede vize Iranu tokom nedavne posete Srbiji. „Odluka u vezi sa Iranom doneta pre Stoltenbergovog dolaska, to ne može da se odluči za dva dana“, pojašnjavaju sagovornici Danasa.

Danas je, podsetimo, u junu ove godine, objavio da SAD i EU zameraju Beogradu što je u poslednje vreme ukinuo vize pojedinim državama koje nisu priznale Kosovo. Navedene tvrdnje diplomata zvanično je nedugo zatim potvrdio Evropski savet u svojim zaključcima, u kojima je navedeno da se „Srbija poziva da se uzdrži od skretanja od zajedničke vizne politike“, uz konstataciju da „nova praksa sklapanja sporazuma sa trećim državama izaziva zabrinutost“. S druge strane, srpski zvaničnici poručivali su javnosti su da „beli šengen“ nije u opasnosti.

Među onima iz EU koji su se javno bunili zbog vizne liberalizacije Srbije sa Iranom bio je državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Slovenije Boštjan Šefic, koji je kazao da ta zemlja nije zadovoljna situacijom na balkanskoj migrantskoj ruti i velikim brojem migranata koji prelaze spoljnu granicu EU. On je kao jedan od problema za Sloveniju naveo to što je Srbija ukinula vize za građane Irana i nekoliko afričkih zemalja. „To znači da ovi ljudi ulaze u Srbiju savršeno legalno“, rekao je Šefic, uz konstataciju da slična legalna ruta vodi od Turske do Bosne.

Beograd je u proteklih godina i po dana ukinuo vize građanima Indije, Bahama, Barbadosa, Jamajke, Mauricijusa, Meksika, Sent Vinsenta, Grenadina, Paragvaja, Kolumbije, Surinama… Većina tih država nije priznala nezavisnost Kosova.

Zvanično obrazloženje

Odluka Vlade o ponovnom uvođenju viza građanima Irana objavljena je 8. oktobra. Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je u srpskom parlamentu da će vizni režim sa Iranom ponovo biti uveden, „jer je jedan broj građana te zemlje, nažalost, zloupotrebio ukidanje viza“.

Teheran želi evropske investicije

Odnosi Irana i EU su donekle poboljšani u protekle tri godine, od kako je Teheran potpisao nuklearni sporazum sa svetskim silama, što je rezultiralo i ukidanjem dela sankcija Iranu. Sjedinjene Države, pod vođstvom predsednika Donalda Trampa, u maju 2018. povukle su se iz tog sporazuma, što je izazvalo veliku zabrinutost Unije. Na temu „potencijalne budućnosti nuklearnog sporazuma“ razgovarali su Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost, i šef iranske diplomatije DŽavad Zarif, koji je izjavio da je sastanak „iza zatvorenih vrata“ s Mogerini bio „dobar i konstruktivan“. Takođe, iranski zvaničnici ne kriju želju da EU poveća nivo investicija u njihovu državu. Srbija i Iran imaju višegodišnje dobre odnose, a zvanični Beograd je u više navrata izrazio zahvalnost Teheranu što nije priznao Kosovo.