EU treba da ostane glavno opredeljenje 1Foto: EPA/TOMISLAV GEORGIEV

Uz to u ovoj situaciji je potrebno i redefinisanje naših odnosa sa administracijom u Briselu i političkim činiocima, ali EU ne sme prestati da bude centralna tema opredeljenja Srbije, kažu sagovornici Danasa koje smo pitali kako će zaustavljanje Severne Makedonije i Albanije na evropskom putu uticati na proevropske snage u Srbiji.

Zoran Lutovac, predsednik DS, za naš list kaže da ova odluka, nažalost, može da deluje obeshrabrujuće na građane i kao izgovor za vladajuću koaliciju koja je samo retorički, ali ne i suštinski za evropske integracije.

– Na proevropske političare, međutim, ne bi smelo tako da deluje. To je naš strateški spoljnopolitički cilj i dužni smo da prevazilazimo sve prepreke na tom putu, uključujući i greške članica i administracije EU – smatra Lutovac.

I Đorđo Žujović, član Predsedništva LDP, za naš list kaže da je odluka EU poprilično razočaravajuća i da dolazi u nezgodnom momentu, ne samo za Severnu Makedoniju nego za ceo region, a Srbiju posebno.

– Svima je jasno da ovo nije bila primarno poruka ni Makedoniji ni njenom društvu i političkim elitama nego celom prostoru koji se dosta traljavo kreće na putu integrisanja u EU. Komplikovane i nejasne procedure, razne diplomate i komesari bez osećaja za politiku, oklevanje i odugovlačenje, sve su to razlozi zbog kojih podrška evropskoj ideji opada, a rastu snage koje drugačije sagledavaju naše spoljne i unutrašnje prioritete. Kada to pomešate sa nedemokratskim ili korumpiranim vlastima, kao što je to izrazito danas slučaj u Srbiji, dobijate odnos između vlada država Balkana i EU u kojima se vidi sve više ispraznog tapšanja po ramenima a sve manje iskrenosti i stvarnog poštovanja – objašnjava Žujović.

Uprkos tome, za LDP nije sporan evropski put niti opredeljenje.

– Ali očigledno je potrebno da dođe do redefinisanja naših odnosa sa administracijom u Briselu i političkim činiocima, jer ovakav put Srbije u EU nije neuspeh samo nas koji ovde živimo, nego i čitavog konglomerata raznih birokrata i diplomata koji izgledaju kao zalutali kada dođu u Srbiju bez osećaja gde su uopšte pristigli – navodi Žujović.

A Nikola Samardžić, osnivač novog političkog kluba Glas, kaže da EU ne sme prestati da bude centralna tema našeg opredeljenja.

– Odluka EU da Severnoj Makedoniji i Albaniji ne odredi datum za početak pregovora vraća Severnu Makedoniju i Srbiju u zonu ruskog uticaja, dok su Crna Gora i Albanija relativno stabilne zahvaljujući NATO članstvu. Kakve ćemo poruke uputiti društvu, biračima u Srbiji i SM, u ovom trenutku bih pomislio samo na to, da je borba za Evropu borba za nas same, za uređenu zajednicu vladavine prava, i da smo možda više nego ikad upućeni jedni na druge. Vreme je i za jasan stav solidarnosti prema Albancima i svim jugoslovenskim muslimanima, da oni moraju postati dobrodošli u EU, ali da se svi za taj privilegovan status moramo više boriti – kaže Samardžić. On šalje i ličnu poruku premijeru Severne Makedonije Zoranu Zaevu, da mu je na raspolaganju jer je svaka politička borba koja vodi evropskoj, time i susedskoj integraciji, borba svih nas za sve nas zajedno.

– Ohrabruju stavovi Grčke, ohrabruju stavovi većine članica EU prema pravu i potrebi da dela EU pomogne Zapadnom Balkanu. Naredne godine, na parlamentarnim izborima u Srbiji i SM, EU ne sme prestati da bude centralna tema našeg opredeljenja. Ne smemo nestati u političkom besmislu, dok se vlast i opozicija budu utrkivale u populizmu i neodgovornosti – zaključuje Samardžić.