EU: Otežan dijalog Beograda i Prištine 1Foto: EPA-EFFE/FLORIAN WIESER (Arhiva)

Kiparski predsednik Nikos Anastasiades, na čiju inicijativu su večeras lideri Evropske unije raspravljali u Briselu i o dijalogu Beograda i Prištine, izjavio je da situacija u dijalogu „nije dobra“.

On je izjavio i da tarife Kosova „prave nepotrebnu blokadu“, preneo je Radio Slobodna Evropa.

On je rekao i da je njegova inicijativa rezultat nedavne posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Nikoziji. U raspravi je učestvovala i visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Frederika Mogerini koja je takođe navela da je odluka kosovske Vlade o uvođenju tarifa na robu iz Srbije i BiH otežala atmosferu u dijalogu.

Mogerini je ukazala i da na unutrašnjem planu na Kosovu ima političkih problema jer „predsednik i premijer ne govore istim jezikom i da to komplikuje i blokira stvari“, navodi RSE.

Ona je potvrdila da postoji angažovanje u Evropskoj komisiji da se pomogne Prištini i Beogradu da prevaziđu ovu krizu. Kako su preneli zvaničnici EU, Mogerini je rekla da se u Evropskoj komisiji intenzivno radi na pokušaju da se stranama ponudi konkretno rešenje i da je u proces uključena i komesarka nadležna za trgovinska pitanja Sesilija Malmstrom.

Mogerini je, prema evropskim izvorima, ocenila i da transformacija KBS u Vojsku Kosova „nije dobrodošla“ i da je to nekonstruktivan potez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari