Evropske države tražile da se prorede sednice SB UN o Kosovu 1Foto: SC

Predstavnici evropskih država u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija i Sjedinjene Američke Države zatražile su danas da se prorede sednice na kojima će se razmatrati situacija na Kosovu.

Takođe su zatražili i da se smanji obim misije UNMIK, a tome su se usprotivili Rusija i još neke članice SB UN.

Predstavnica SAD rekla je da Kosovo ima podršku njene zemlje kao nezavisna i suverena zemlja, pozivajući one države koje nisu priznale nezavisnost Kosova da to učine.

SAD podržava integraciju Kosova u Evropsku uniju (EU) i u druge međunarodne institucije, uključujući Generalnu skupštinu Interpola, rekla je predstavnica SAD.

Ona je pozvala Srbiju i Kosovo da odlučno rade na postizanju trajnog mira i pomirenja, napominjući da SAD podržavaju Briselski dijalog i cene ulogu EU u tom procesu.

Pozivamo lidere obe zemlje da pokažu političku odlučnost, nastave ka normalizaciji odnosa i postignu dogovor, rekla je ona i pozvala Srbiju i Kosovo da ispune preuzete obaveze iz Briselskog sporazuma.

Prema njenim rečima, pozdravlja se namera Prištine da ispuni obavezu koju je odavno trebalo da učini – formira Zajednicu srpskih optina, dok se Srbija poziva da primeni energetski sporazum, jer odlaganje ima negativne efekte ne samo za građane na Kosovu, već region i Evropu.

Sjedinjene Države, ukazala je ona, zabrinute su zbog podizanja tenzija između Beograda i Prištine, a hapšenje Marka Đurića je primer takvih tenzija.

Ona je ponovo zatražila od kosovskih vlasti da sprovedu punu i nezavisnu istragu ubistva Olivera Ivanovića kako bi se počinioci priveli pravdi, a srpske vlasti da istraže pretnje kosovskim Srbima koji su pristupili kosovskim bezbednosnim institucijama.

Sjedinjene Države ponovo su iznele zamerke na često održavanje sednica SB UN sa temom Kosova, uz predlog da se one prorede na šest ili 12 meseci.

Predstavnik Rusije u SB UN rekao je da će UNMIK nastaviti da igra važnu ulogu na Kosovu, navodeći da Rusija podržava rukovodstvo Srbije da se to pitanje reši dijalogom.

Kosovo se ne stabilizuje, već se negativni faktori akumuliraju i situacija se pogoršava, rekao je on i naglasio da je čuo za planove da se Euleksa povuče iz pokrajine, ali bez tačnog datuma.

Nema napretka u istrazi ubistvu Olivera Ivanovića. Nije bilo informacija o rezultatima istrage i zato stičemo utisak da pošto vlasti u Prištini nisu uspele da prebace krivicu na Srbiju, odlučile su da taj slučaj zaborave, ukazao je predstavnik Rusije.

On je podsetio i na incident u Kosovskoj Mitrovici i hapšenje Đurića i ocenio da se stiče utisak da Priština sve može da čini nekažnjeno.

Nastavljaju se pripreme za transformaciju Kosvskih bezbednosnih snaga u vojsku Kosova i to se ne radi uz saglasnost SB UN, već u saradnji sa nekim članicama NATO. Želimo da upozorimo da se u cilju mira i stabilnosti na Balkanu zaustave takve pripreme u Bondstilu, rekao je on.

Satv Rusije prema Kosovu ostaje neprimenjen i rezolucija 1244 ostaje ugaoni kamen za rešenje pitanje Kosova kroz pregovore, dobru volju i međunarodno pravo, predočio je predstavnik Rusije.

Od Briseleskog sporazuma prošlo je pet godina, a ZSO nije formirana, podsetio je on i istakao da Priština podriva taj sporazum odbijanjem da ispuni svoje obaveze.

Predstavnik Rusije je izneo zabrinutost zbog pritiska na lidere Srbije po pitanju Kosova, ukazujući da se postavljaju veštački rokovi za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma.

Neprikladno je danas postavljati zahteve da se promeni format i učestalost sednica o SB UN, naglasio je on.

Predstavnik Bolivije ukazao je da bi trasformacija Kosovskih snaga bezbednosti u vojsku Kosova predstavljalo kršenje Rezolucije 1244 i međunarodnog prava.

Osuđujemo nasilne akte kosovskih vlasti tokom posete funkcionera Vlade Srbije Marka Đurića Kosovu i Metohiji i apelujemo vlasti na Kosovu da se uzdrže od takvih akcija.

Tražimo od obe strane da se uzdrže od retorike koja podriva napore koji su postignuti u procesu normalizacije, rekao je predstavnik Bolivije.

On je izneo zabrinutost i zbog slabih rezultata u istrazi ubistva Olivera Ivanovića.

Predstavnik Velike Britanije pozdravio je napore Kosove od prošlog sastanka, poput demarkacije granice sa Crnom Gorom, ohrabrujući Srbiju i Kosovo da nastave napredak ka održivom rešenju, jer je to važno za stabilnost i prosperitet regiona.

Provokativna retorika i akti sa obe strane nisu od pomoći, rekao je predstavnik Velike Britanije, koji je predočio da prioritet njegove zemlje na Kosovu ostaje jačanje vladavine prava.

On je pomenuo izjave predsednika Hašima Tačija o saradnji sa Specijalnim sudom za zločine počinjene na Kosovu, postavljanje novog tužioca, kao i izjave premijera Ramuša Haradinaja o izručenju turskih državljana.

Istraga ubistva Olivera Ivanovića je u toku i očekivanja su da se što pre počinioci privedu pravdi, ali i da se Srbija uzdrži od provokacija i podrži istragu na konstruktivan način.

Predstavnik Velike Britanije je ocenio da je neprikladno i neefikasno da se toliko vremena provodi u diskusiji o Kosovu, zbog čega se pridružije drugim evropskim članicama SB UN u zahtevu da se prorede sednice sa tom temom.

Predstavnik Ekvatorijalne Gvineje rekao je da njegova zemlja poštuje teritorijalni integritet i suvrenitet Srbije i da smatra da Rezolucija 1244 ostaje osnov za rešavanje statusa Kosova i Metohije.

Sve strane treba da se ponašaju u skladu sa Poveljom UN, Rezolucijom 1244 i postojećim sporazumom kako bi se došlo do mirnog i trajnog rešenja, rekao je predstavnik Ekvatorijalne Gvineje, koja podržava mandat UNMIK.

Predstavnik Holandije ponovio je da je situacija na Kosovu takva da nema potrebe toliko često u SB UN govoriti o toj temi.

On je pozvao dve strane da pokažu predanost dijalogu pod okiljem EU time što će primeniti već postignute sporazume.

Podsećajući da je Holandija domaćin Sudu za zločine počinjene na Kosovu, ambasador pri UN je izrazio nadu da će Kosovo ispuniti svoje preuzete obaveze u tom smislu.

Predstavnik Kuvajta podsetio je da je njegova zemlja priznala nezavisnost Kosova 2013. godine i podržava integraciju Kosova u EU.

Pozivamo na primenu svih sporazuma između Srbije i Kosova kako bi osigurali dobrosusedske odnose i doprineli jačanju regonalnog mira i stabilnosti, rekao je predstavnik Kuvajta.

Dijalog ostaje jedini način da se reše svi nesporazumi i postigne trajno rešenje, ali zabrinjava pogoršanje odnosa između Kosova i Srbije, posebno posle hapšenja Marka Đurića u martu ove godine, kao i zastoj u istrazi ubistva Olivera Ivanovića, smatra predstavnik Kuvajta.

Predstavnica Francuske pri UN rekla je da Strategija proširenja za Zapadni Balkan jasno pokazuje evropsku perpektivu regiona, zbog čega poziva vlasti Kosova da uspostave konsenzus o budućnosti zemlje.

Osuđujemo bacanje suzavca kako bi se ometale sednice parlamenta, naglasila je ona.

Žalimo što se od januara dogodilo nekoliko incidenata koji su ometali dijalog dve strane, zbog čega ih pozivamo da nesporazume reše razgovorom kako bi se došlo da sporazuma.

Predstavnik Kine u UN ocenio je da su tolerancija, pomirenje i mirna koegzistencija dobri za sve zajednice na Kosovu i da očekuje da obe strane uvek stave dobrobit građana kao najvažniji interes.

Nadamo se da će se obe strane uzdržati od akcija i retorike koje dovode do eskalacije situacije, naveo je predstavnik Kine, koji smatra da su Povelja UN i Rezolucija 1244 osnova za reševanje pitanje Kosova.

U okviru tih dokumenata treba pronaći političko rešenje prihvatljivo za obe strane, rekao je on i naglasio da Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Kina podržava UNMIK i veruje da zajednička saradnja sa Euleksom i Kforom doprinosi konstruktivnoj situaciji na terenu do postizanja rešenja.

Ređe debate o Kosovu u SB UN i smanjenje misije UNMIK podržala je i Švedska.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari