Evropski parlament potvrdio preporuku za ukidanje viza za Kosovo 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Evropski parlament većinom glasova u danas je potvrdio preporuku za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Za ovu preporuku je glasalo 420 evropskih poslanika, 186 je bilo protiv, a 22 uzdržanih. Nakon današnjeg glasanja mogu odmah otpočeti pregovori sa Savetom ministara, prenosi Radio slobodna Evropa.

Izveštač za vize u Evropskom parlamentu Tanja Fajon će pregovarati sa zemljama članicama EU, pregovori prvo počinju na nivou radnih grupa, a prvi sastanak je zakazan za 17 septembar.

Tek kada u procesu ovih pregovora dođe do približavanja stavova, to pitanje prelazi na nivo ministara unutrašnjih poslova EU.

Oko ovog pitanja se odlučuje kvalifikovanom većinom. Glasanje na plenarnoj sednici u Evropskom parlamentu je načelno bilo planirano za naredni mesec.

Međutim, nakon zahteva nekoliko političkih grupa u Evropskom parlamentu, došlo je do promene agende na septembarskoj sesiji, na koju je uvršteno i glasanje za viznu liberalizaciju.

O ukidanji viznog režima je potrebno da odluče dve evropske institucije – Evropski Parlament i Savet EU na nivou ministara unutrašnjih poslova.

Evropska komisija je 18. jula potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju i preporučila EU ukidanje viza za kosovske građane.

Predsednik Kosova Hašim Tači pozdravio je odluku Evropskog parlamenta da podrži viznu liberalizaciju za Kosovo, i dodao da je Kosovo korak bliže ostvarivanju osnovnog prava u evropskoj porodici, a to je slobodno kretanje u Šengen zoni.

„Ovo je jasna poruka i za ostale institucije koje odlučuju u EU. Uveren sam da će se za kratak vremenski period potpuno okončati ovaj proces kako bi naši građani, nakon jednog dugog i napornog puta, bili ravnopravni sa svim građanima EU“, saopštio je on, prenosi Radio slobodna evropa.

Odluku Evropskog paramenta pozdravili su i ostali kosovski rukovodioci, kao što su premijer Kosova Ramuš Haradinaj, predsednik Skupštine, Kadri Veselji, i drugi.

Ministarka evropskih integracija, Durata Hodža, saopštila je da je današnja odluka Evropskog parlamenta da podrži viznu liberalizaciju Kosovu priznanje i dokaz da kosovski građani zaslužuju slobodno kretanje.

“Sada smo na korak od slobodnog kretanja”, dodala je ona.

Konačnu odluku o ukidanju viznog režima doneće Evropski savet.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari