Evropski poslanici i sa liderima opozicije u bojkotu 1Vladimir Bilčik Foto: Wikipedia/SPOLU občianska demokracia

Predstavnici Evropskog parlamenta koji posreduju u dijalogu vlasti i pojedinih opozicionih stranaka o izbornim uslovima u Narodnoj skupštini odvojeno su juče, bez prisustva vladajućih partija, razgovarali sa predstavnicima Saveza za Srbiju koji bojkotuju parlament.

Novi sastanak evropskih posrednika i opozicije koja je proglasila bojkot biće održan danas, rekli su Danasu učesnici dijaloga sa opozicione strane.

Kako nam je rečeno, izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik, predsednice Odbora EP za odnose sa Srbijom Tanja Fajon i bivši poslanici EP Eduard Kukan i Knut Flekenštajn juče su na posebne sastanke pozvali lidera DS Zorana Lutovca, SSP Dragana Đilasa, NS Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića.

Danas bi trebalo ponovo da bude održan zajednički sastanak opozicionih predstavnika sa evropskim parlamentarcima takođe bez prisustva vladajućih stranaka, jer opozicija ne želi da vladajuća garnitura bude uključena u razgovore sa evropskim poslanicima. Zato opozicija traži da format pregovora o izbornim uslovima koji predviđa da vlast i opozicija sede za istim stolom kao i posrednici bude promenjen.

Predlog opozicije je da posrednici najpre razgovaraju sa opozicijom, a posle sa vlašću. A zatim, kada na kraju procesa, dogovor obe strane postane izvestan, sreli bi se vlast i opozicija. Do promene formata ipak neće doći, poručili su iz EP, ali uprkos tome ne izbegavaju razgovor sa opozicijom u bojkotu.

U opoziciji to nezvanično tumače kao želju evropskih parlamentaraca da predviđeni format sprovedu formalno do kraja, ali da su svesni da bez prave opozicije to nema smisla pa ga otuda faktički menjaju razgovarajući odvojeno sa opozicijom.

Na taj način, smatraju u opoziciji, uvažavaju opozicione zahteve jer su faktički formalni razgovori razgovori sa vlastima, a pored njih postoje i odvojeni razgovori s opozicijom.

Umesto Vuka Jeremića na sastanak je išao Miroslav Aleksić, potpredsednik Narodne stranke. On je uoči razgovora s Fajon i Bilčikom, na pitanje Danasa misli li da će posrednici uspeti da nateraju vlast da ispuni zahteve opozicije, rekao da je siguran da postoje mehanizmi da se vlast u Srbiji natera da upristoji politički ambijent kako bi izbori mogli da se održe.

– Međutim, problem je u tome što nema više vremena da se do proleća stvore uslovi za fer i poštene izbore – naveo je Aleksić.

Kako je Danas juče pisao, opozicija na susret sa predstavnicima EP ide kako bi dodatno pojasnila razloge zbog kojih bojkotuje izbore i šta je njen plan za izlazak iz ove krize.

Predsednik Dveri Boško Obradović juče je na konferenciji za novinare rekao da je delegacija EP dobrodošla, ali da su opozicionari okupljeni u SZS spremni s njima da razgovaraju samo o pomeranju izbornog termina. Obradović je ponovio svoj stav da je bitno pomeriti termin izbora s proleća na jesen 2020. kao i nužnost formiranja tehničke vlade na primerima Crne Gore i Severne Makedonije. On je istakao da SZS neće učestvovati u dijalogu predstavnika vlasti i opozicije sa posredovanjem iz EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari