Evropski savet: Opomena Srbiji zbog ukidanja viza 1Foto: EPA

Evropski savet pozdravlja ukupni napredak Srbije postignut u pregovorima o pristupanju sa Evropskom unijom (EU), ali prvi put opominje Beograd zbog ukidanja viza građanima trećih zemalja, stoji u nacrtu zaključaka u koje su Novosti imale uvid uoči sastanka šefova država i vlada EU u Luksemburgu sledeće nedelje.

U tom dokumentu, Srbija se poziva da se uzdrži od pravljenja razlika u zajedničkoj viznoj politici EU i dodaje se da to izaziva zabrinutost.

Evropski savet pozdraviće otvaranje 14 poglavlja, što je signal da će biti otvorena još dva pregovaračka poglavlja, piše list koji podseća da je Srbija do sada otvorila 12 pregovaračkih poglavlja.

U nacrtu teksta odaje se priznanje posvećenosti obe strane u dijalogu između Beograda i Prištine na sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa, uključujući pravno obavezujući sporazum.

Poziva se da se brzo prevaziđu preostale prepreke u primeni sporazuma o energetici. Naglašava se važnost završetka primene ostalih sporazuma, naročito o mostu u Mitrovici, integrisanom upravljanju prelazima i uzajamnom priznavanju diploma, a pozitivno je ocenjena i primena sporazuma o pravosuđu.

Kako se navodi, potreban je napredak u normalizaciji odnosa „da bi i Srbija i Kosovo mogli da nastave svoje puteve ka EU, izbegavajući da jedni druge blokiraju“.

Srbija je pozvana da značajno pojača reformske napore u oblasti vladavine prava, a izražena je zabrinutost zbog „nedostatka napretka u slobodi izražavanja“, prenose Novosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari