Evropski socijalisti i demokrate apeluju da vlast u Srbiji prekine sa napadima na opoziciju 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

Poslanička grupa socijalista i demokrata u Evropskom parlamentu prenela je danas poziv vlastima u Srbiji da prestanu sa povezivanjem opozicionih političara sa organizovanim kriminalom, bez ikakvih dokaza, ukazujući da to ne doprinosi ciljevima međustranačkog dijaloga.

Druga po veličini partijska grupacija u Evropskom parlamentu, Socijalisti i demokrate (S&D) prenela je na Tviteru izjavu evroparlamentarca Demetrisa Papadakisa, koji je član ove partije i izvestilac iz senke za Srbiju, povodom najnovijih napada na opozicione političare u aferi „Belivuk“.

Papadakis je podsetio da je u toku međustranački dijalog čiji cilj je normalizacija političkih odnosa i medijskih sloboda, te u svetlu toga pozvao da se prestane sa neosnovanim napadima na opoziciju.

„Međustranački dijalog u Srbiji ima za cilj normalizaciju političkih odnosa i poboljšanje medijskih sloboda. Povezivanje srpskih opozicionih političara sa organizovanim kriminalom, bez pružanja dokaza i šanse da se na te napade odgovori, mora prestati. Politička kultura opisuje celo društvo“, poručio je Papadakis, a prenela grupa Socijalista i demokrata.

Osim Papadakisa, poslanika sa Kipra, ovoj političkoj grupaciji pripada i poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon koja je jedna od posrednika EP u međustranačkom dijalogu u Srbiji.

Reakcija evropskih Socijalista i demokrata na politička dešavanja u Srbiji dolazi nakon što su prorežimski mediji i predstavnici vlasti započeli kampanju optužbi da opozicioni političari stoje iza uhapšenog vođe navijačko-kriminalne grupe Veljka Belivuka.

Belivuk je u svom iskazu tužilaštvu, do čijeg transkripta je došao istraživački portal Krik, naveo da su mu predstavnici vlasti u Srbiji, uključujući i predsednika države Aleksandra Vučića, tražili razne usluge.

Brojni predstavnici državnog vrha reagovali su na ovo odgovarajući da je Belivuk instruisan od strane opozicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari