Fabrici i Brnabić: Solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori s krizom 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIC

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i premijerka Srbije Ana Brnabić ocenili su danas u Beogradu da su solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori s krizom izazvanom pandemijom korona virusa.

Na obeležavanju Dana Evrope i 70. godišnjice potpisivanja Šumanove deklaracije, Fabrici je u Botaničkoj bašti rekao da je EU tokom aktuelne krize najviše na Zapadnom Balkanu i u Srbiji pokazala da ostaje pri svojim principima solidarnosti i saradnje.

„Izdvojili smo 3,3 milijarde evra ekonomske i medicinske pomoći za Zapadni Balkan, otvorili smo pregovore sa još dve zemlje regiona, obavezali se da pokrenemo ekonomski oporavak u narednim mesecima. Srbija je pokazala istu takvu solidarnost prema građanima EU“, kazao je Fabrici.

On je naveo da je Evropa danas u teškoj sitiuaciji bez presedana, da je od korona virusa umrlo više od 120.000 ljudi, dok su milioni u riziku od gubitka posla, ali da je „EU reagovala hrabro i darežljivo“.

„Uprkos što je današnja proslava teška, lekcija Šumanove deklaracije mora da nastavi da nas inspiriše i danas kao pre 70 godina, kada nam je potrebna nova obnova, uz solidarnost, jedinstvo, poštovanje ljudskih prava i demokratije i otvorenost ka ostatku sveta“, rekao je Fabrici.

On je dodao da rođendan EU 9. maj nije „datum vojne bitke, već proslava pobede mira nad ratom, obećanje da će rat biti ne samo nezamisliv, nego i nemoguć“.

„Mnogi su 1950. mislili da to obećanje neće trajati, ali ono što je tada bilo novo su revolucionarni principi solidarnosti i demokratije i model saradnje otvoren za druge. Ti principi su se održali tokom 70 godina i pomogli Evropi da raste“, dodao je Fabrici.

Brnabić je rekla da odluke koje su pre 70 godina donosili tadašnji lideri Evrope mogu danas da budu smernice za odgovor na aktuelnu krizu zajedništvom i solidarnošću.

„Zato je Srbija donirala dva miliona evra za zajedničku borbu protiv korona virusa. Upravo zbog tog zajedništva Srbija je poslala avione s medicinskom pomoći prijateljima u Italiji, u svakom trenutku krize trudila se da pomogne svima u regionu, ostavljajući sve naše razlike po strani“, kazala je Brnabić.

Ona je navela da je „jednako važna i solidarnost i podrška“ Evropske unije pokazana Srbiji i Zapadnom Balkanu u prethodnim nedeljama.

„EU je najznačajniji donator u Srbiji u borbi protiv korona virusa, EU je u prethodnih 20 godina jačala naš zdravstveni sistem sa preko 490 miliona dolara u grantovima i kreditima. Vlada Srbije i njeni građani znaju da je EU integralni činilac srpskog uspeha u borbi protiv virusa“, rekla je Brnabić.

Dodala je da dan posle krize neće biti isti kao dan pre krize, ali da „želi jasno da kaže da strateški prioritet i fokus Srbije ostaju isti, punopravno članstvo u EU“.

Na ceremoniji je izveden i umetnički performans, kojim je završena statua Evropskoj solidarnosti, delo Ivana Kocića, predstavnika angažovane umetnosti.

Čvrsta i snažna osnova skulpture sa zvezdama predstavlja EU, a iz tog oslonca izdižu se ruke koje sežu i pružaju se ka ostalim državama Evrope.

Pošto su za solidarnost, zajedništvo i snagu potrebni ljudi, prisutni su prilazili skulpturi i postavljali po jednu simboličnu figuru u njen temelj.

Ceremoniji su, između ostalih, prisustvovali i ministri spoljnih poslova i evropskih integracija Srbije, Ivica Dačić i Jadranka Joksimović i predstavnici diplomatskog kora.

Botanička bašta rekonstruisana je sredstvima EU u iznosu od 1,4 miliona evra, a njen upravnik Milan Veljić danas je tim povodom uručio zahvalnicu ambasadoru Fabriciju i ministarki Joksimović.

Himne Srbije i EU na početku ceremonije otpevala je operska pevačica Nataša Tasić.

Prikazan je i koncert „Nada kroz muziku“ Orkestra mladih EU, snimljen povodom ovogodišnjeg Dana Evrope, uz učešće 112 muzičara i gostiju iz 30 zemalja.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Fabrici i Brnabić: Solidarnost i zajedništvo način da se Evropa izbori s krizom”

  1. Politicka „korektnost“, BLA, BLA, BLA!
    Ovde je potrebna politicka KONKRETNOST!

  2. Nejasno mi je kako političar iskusan kao S. Fabrici ne shvata koliko su kontradiktorne premijerkine izjave, govor tela, rečnik …u razgovoru sa njim i onomad u Skupštini. Ili će ipak biti da shvata, ali ga baš briga. On je ovde samo privremeno, do neke bolje pozicije, a mi ostajemo zarobljeni u njihovoj bahatosti, lažima, prevarama i krađama.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.