Fajon: U aprilu i početkom maja planiran onlajn sastanak sa Vladom, parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama 1Foto: Beta/Milan Obradović

Poslanica Evropskog parlamenta Tanja Fajon, koja je deo posredničkog tima EP u međunastranačkom dijalogu, izjavila je da je cilj da se međustranački dijalog završi mnogo pre predstojećih izbora, kako bi ostalo dovoljno vremena za sprovođenje neophodnih zakonskih i drugih promena u izbornim uslovima.

„U aprilu i početkom maja planiramo onlajn sastanak sa Vladom, reprezentativnim parlamentarnim i vanparlamentarnim strankama“, rekla je Tanja Fajon za Nova.rs.

Povodom izjave da međustranački dijalog uživo neće početi pre leta, odnosno posle godišnjih odmora i na pitanje zašto se toliko čeka na pregovore, Fajon je navela da mandat Evropskog parlamenta, koji ne dozvoljava službena putovanja u međunarodne misije, ne predviđa nikakve izuzetke.

„Verujete mi kad kažem da bi svi mi voleli da putujemo u Beograd i nastavimo naše sastanke sa srpskim kolegama na terenu. Međutim, to ne znači da mi odlažemo proces održavanjem konsultacija onlajn. Počeli smo sledeću rundu dijaloga početkom marta, kad smo se sreli sa predsednikom Skupštine Srbije Ivicom Dačićem“, navela je Tanja Fajon.

Ona je objasnila da čim putovanja budu ponovo dozvoljena, predstavnici EP biće u avionu za Beograd i izrazila nadu da će to biti na leto.

Upitana da li su je predstavnici opozicije obavestili da neće učestvovati u tom dijalogu, ako počne u septembru, Tanja Fajon je odgovarila da je dijalog formalno počeo sastankom sa predsednikom Skupštine i da su u međuvremenu stupili u kontakt sa svima u Srbiji koji žele da učestvuju u dijalogu i odredili vremenske okvire, koji tek treba da budu odobreni.

„Naš cilj je da sa svima njima završimo prvu rundu konsultacija do kraja maja. Planiramo da se formalno sastanemo sa opozicionim blokom krajem aprila, početkom maja“, navela je Tanja Fajon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari