Falkoni: Priključenje Srbije EU moguće i izvodljivo 1Foto: BETAPHOTO/ MILAN OBRADOVIĆ

Da bi se zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, našle u Uniji neophodne su reforme u oblasti pravosuđa, pravne države, efekta klimatskih promena i odnosa u regionu.

Ovo su pitanja za vlast i postavlja se pitanje kako će ona dalje da izađe na kraj sa reformama. Ali, kada se sve ovo ispuni, priključenje će biti moguće. To je izvodljivo, kazao je ambasador Francuske u Srbiji, Žan-Luj Falkoni, na forumu „Kako dalje za Zapadnim Balkanom?“ održanom danas u Aeroklubu.

On je podsetio da je, što se tiče priključenja novih članica, u proteklom periodu dosta rečeno, a posebno tokom posete predsednika Francuske, Emanuela Markona.

„Francuska je posvećena Srbiji, a Makron ovu stvar vidi i kao sopstvenu odgovornost“, naveo je, ali i podvukao da „moraju da postoje određeni uslovi“.

Ipak, pored uslova, „neophodno je i reformisanje sistema“, ali i jača podrška pristupu koja je kod građana opala jer „većina misli da je reforma sistema nešto pogrešno“.

Skrenuo je pažnju i da u Srbiji „postoji ruski, turski i kineski uticaj“, kritike da je Francuska „previše slaba“, ali „proširenje nije samo značajno za Zapadni Balkan“ već bi ono Uniju učinilo „konkretnijom“.

O obostranoj koristi i značaju proširenja Unije govorio je i ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib. To, kako kaže, je „nešto što se već čulo i što je poznato“.

– Već smo čuli da je za Nemačku proširenje Unije veoma važan cilj. Integracija Zapadnog Balkana leži nam na srcu i mi smo pouzdan partner Srbije i želimo da ovaj region postane član čim ispuni uslove. Proširenje je velika tema. Početkom maja, pred nama je donošenje velikih odluka. Ipak, mi ne očekujemo neke revolucionarne predloge, kazao je Šib na današnjem forumu.

Izlazeći za govornicu, direktor Fondacije Konrad Adrenaur, koja je bila i organizator foruma, malo se našalio praveći poređenje: „Vidite kako ovde postoje neki kablovi, to su tehničke prepreke. Moramo biti pažljivi. To je sistem Evropske unije.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari