Fila: Podržavam ideju ali ne način podnošenja inicijative da se Miloševiću podigne spomenik 1Foto:Medija centar

Toma Fila doajen srpske advokature i visoki funkcioner SPS-a ne slaže se sa Inicijativom koji su podneli Skupštini grada Beograda narodni poslanik, Milutin Mrkonjić, aktivisti Mladih socijalista i udruženje „Sloboda“.

Reč je o inicijativi da se Slobodanu Miloševiću u Beogradu podigne spomenik i da jedna ulica ili trg nosi njegovo ime.  Fila je naglasio da podržava ideju ali ne podržava način i proceduru podnošenja Inicijative, jer smatra da je Milošević kao osnivač i prvi predsednik SPS-a zaslužuje jaču podršku.

-Da se razumemo. Milošević je svojom istorijskom ulogom zaslužio sve počasti, pa i da ima spomenik u glavnom gradu. Već duže vreme je počasni predsednik i Narodni poslanik SPS-a, Milutin Mkonjić kao pojedinac agitovao da se Slobi podigne spomenik, što se pretočilo u Inicijativu podnešenoj gradskoj Skupštini. I ja sam za realizaciju te ideje ali nisam na način i na proceduru kojom je podnešena Inicijativa. Pošto je Milošević osnivač i prvi predsednik SPS-a smatram da zaslužuje jaču podršku i to od najviših organa stranke, kao što su Predsedništvo i Glavni odbor stranke, a ne ova nejaka Inicijativa. Stoga, tražiću od predsednika Dačića da se ova Inicijativa institualizuje na najvišim organima stranke i njihovom pozitivnom odlukom ojača . U suprotnom, mislim, da novi saziv Gradske Skupštine neće prihvatiti tu Inicijativu smatrajući je slabom-objašnjava Fila dodajući da su i on i Mrkonjić članovi predsedništva SPS-a i da kao takvi poštuju odluke najviših stranačkih organa, ali su im različiti pogledi na način realizacije pojedinih odluka.

Fila nam je otkrio da je član SPS-a postao u 77 godini i to pošto mu je njen predsednik Ivica Dačić ukazao čast postavivši ga u predsedništvo stranke.

– Prošle godine Dačić mi je ponudio mesto u predsedništvu SPS-a bez moranja da se učlanim u stranku. Ja sam oberučke prihvatio taj predlog, jer smatram da je to bilo u ravni dodele ordena za moj celukupni rad u odbrani Slobodana Miloševića kao njegov prvi branilac, gde u Hagu nisam branio samo njega, već celu Srbiju i srpski narod. Iako sam u advokaturi proveo pola veka nikad nisam dobio državno priznanje za svoj rad, čak ni orden od Tome Nikolića koji je za svog mandata podelio nekoliko hiljada ordenja. Moje ime nije bilo na tom spisku ali nema veze. Moje zasluge spoznao i je Ivica Dačić koji me odlikovao članstvom u predsedništvu stranke i ja sam na tome zahvalan-rekao je Fila i dodao da po statutu SPS-a član predsedništva ne mora da bude i član stranke ali da se on odmah učlanio u stranku, pošto bi bilo nemoralno da on agituje na ljude da glasaju za SPS, a da sam nije član.

Fila je otkrio da se, dok se nije učlanio u SPS zbog posla koji je radio nikada nije učlanio u nijednu stranku, ali da je po opredeljnju levičar.

-Advokatura mi nije dozvoljavala da bude član stranke, jer da sam bio to bi me svrstavalo i onda ne bi mogao da budem nepristrasan. Moj otac je bio levičar i to socijal demokrata. I ja sam po opredeljnenju socijal demokrata jer smatram da je to najpravednije opredeljenje ne samo u Srbiji, već i u svetu. Od kada je Dačić program SPS-a, koji je bio klasičan levičarski, promenio u socijaldemokratski, ta stranka me je još više privukla, tako da sam postao njen član i funkcioner-objašnjava on svoje ideološko opredeljenje

Inače, Toma Fila je na nedavno završenim izborima u Beogradu bio kandidat za gradskog odbornika ispred SPS-a i kao takav prošao u gradsku Skupštinu.

– Jedan sam od devet odbornika iz SPS-a koji su ušli u skupštinu, ali tu se neću dugo zadržati. Odmah nakon verifikacije mandata podneću ostavku iz zdravstvenig razloga. Ne želim da nekom mlađem zauzimam mesto i da za to primam odborničku nadoknadu, ne radeći ništa, jer mi zdravlje ne dozvoljava da budem aktivan. Ja sam čovek od akcije i uvek sam se na svakom mestu borio da nešto promenim. U aktuelnoj situacii smatram da nisam u mogućnost da na adekvatan način zastupam interese građana i zbog tofga ću se povući-smatra Fila.

Na kraju razgovora upitali smo Tomu Filu, koga smo zatekli u jednom restoranu na Dunavu u blizini Smedereva, da li će u nedelju da dođe u Požarevac na 12-godišnji pomen od smrti Slobodana Miloševića, on nam je rekao da svake godine ide na pomen i nosi venac od svežeg cveća.

– Doći ću ako delegacija koju predvodi Nikola Šainović dođu po mene. Nalazim se u vikendici na Dunavu, ali sam nešto bolešljiv. Zahvatio me virus, pa samo u društvu mogu da odem u Požarevac. Nadam se da ću, kao i svake godine, doći da pokojnom predsedniku odam počast- zaključio je prvi branilac Slobodana Miloševića, Toma Fila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari