Filip David: Vučićev potez je suprotan vojnoj neutralnosti 1Foto: FoNet/ AP

Prisustvo Aleksandra Vučića na sutrašnjoj vojnoj paradi u Moskvi, povodom Dana pobede, u suprotnosti je sa proglašenom politikom vojne neutralnosti, ocenjuje pisac Filip David za Danas.

Prema njegovom mišljenju, odlazak Vučića u Moskvu na taj dan potvrđuje konfuznost srpske spoljne ali i unutrašnje politike.

– Prisustvo naših predstavnika je u suprotnosti sa proglašenom politikom vojne neutralnosti i još jednom potvrđuje konfuznost naše spoljne i unutrašnje politike koja se po potrebi poziva na Tita, nesvrstanost, NOB, a istovremeno se rehabilituju ili veličaju stari i novi ratni zločinci – istakao je Filip David za Danas.

Upitan kakav značaj ima vojna parada u Moskvi povodom Dana pobede i šta u načelu znači prisustvo stranih zvaničnika tamo, sagovornik našeg lista ocenjuje da se smisao iscrpljuje u pokazivanju sile.

– Sve te velike vojne parade su danas samo demonstracija militarizma, sile i moći – zaključuje Filip David za Danas.

Govoreći o poseti Moskvi, Vučić je juče rekao da Srbija ima veliku čast da njen predsednik bude prvi od stranih državnika koji će videti predsednika Rusije Vladimira Putina posle inauguracije. „Nema stranih državnika na inauguraciji niti političara, ima ljudi pozvanih po nekom drugom osnovu. Imaćemo priliku da sa Putinom razgovaramo i ono što je i mene iznenadilo, on će za nas da priredi i večeru posle sastanka i to uoči same Parade pobede“, rekao je Vučić. On je napomenuo da će na Paradi biti prisutni samo premijer Izraela Benjamin Netanjahu i on. Vučić je naglasio da se Srbija pokazala kao korektan partner koji, kada je Rusiji teško, „ne zabija noža u leđa“. „Mi ne bi trebalo da zaboravimo da su nam oni beskrajno mnogo pomagali, posebno 2015. u SB UN, ali i svih ovih godina po mnogim važnim pitanjima bili su na našoj strani i podržavali poziciju Srbije. Uvek su govorili onako kako Srbija misli“, rekao je predsednik Vučić.

On je istakao da će razgovarati sa Putinom o unapređenju ekonomskih odnosa, pošto imamo „bum trgovinske razmene“ i da imamo mnogo mogućnosti za unapređenje naše saradnje. „Uputiću zvaničan poziv Putinu, a dobiće poziv i mnogi drugi svetski lideri da krajem godine, videćemo da li ćemo zajednički dve velike srpske pobede iz Prvog i Drugog svetskog rata – ulazak srpske vojske u Novi Sad i oslobođenje Beograda da spojimo, i napravimo jedan veliki događaj između 20. oktobra i 5. novembra“, dodao je Vučić.

U diplomatskim krugovima uveliko se spekuliše da evropski zvaničnici imaju sve manje strpljenja i da ne bi prihvatili još jedno odugovlačenje rešenja pitanja Kosova. O tome da bi Vučić izgubio povlašćeni odnos koji trenutno uživa kada je reč o Nemačkoj i tamošnjoj kancelarki Angeli Merkel, ukoliko bi, pod pritiskom domaće javnosti, rekao – ne – onome što od njega zahtevaju EU i SAD, govori se sve više i javno.

Kako je za Danas rekla Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, poseta Vučića Moskvi, druga u veoma kratkom vremenskom rasponu, prvenstveno ima cilj da proveri da li Moskva ostaje na istoj poziciji kada je reč o Kosovu. On sigurno računa na odugovlačenje, u čemu Rusija ima presudnu ulogu, smatra ona.

Ovo će biti drugi put da se predsednik Srbije vidi sa predsednikom Rusije u poslednja četiri meseca, kao i drugi put od početka sukoba Rusije i Evropske unije, 2014. godine, da neko od srpskih zvaničnika bude prisutan na vojnoj paradi u Moskvi. To je događaj koji evropski zvaničnici od 2014. godine i uvođenja sankcije Rusiji zbog aneksije Krima uveliko zaobilaze, iako je reč o obeležavanju Dana pobede nad fašizmom. Prisustvo srpskih vojnika i zvaničnika na vojnim paradama u Moskvi u Briselu se posmatra kao problematično, s obzirom na uslove evropskih integracija Srbije koji podrazumevaju usklađivanje srpske spoljne politike sa onom koja važi u Uniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari