Filip Švarm: Vlast ne zanima članstvo Srbije u Evropskoj uniji 1Foto: FoNet/ Aleksandar Levajkovic

Odgovorni urednik nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm izjavio je danas da aktuelnu vlast u Srbiji ne dotiče činjenica da više od godinu dana nije otvoreno ni jedno poglavlje u procesu evrointegracija i da će kašnjenje početka dijaloga vlasti i opozicije još više usporiti taj proces.

Švarm je agenciji Beta kazao da se srpske vlasti ponašaju kao da ih ne zanima članstvo Srbije u Evropskoj uniji (EU).

„Odnos Srbije i EU u ovom trenutku izgleda ovako: mi se pravimo kao da hoćemo da uđemo, a oni se prave kao da hoće da nas prime. Ulazak Srbije u EU ne spada u prioritete ove vlasti“, ocenio je Švarm.

Na pitanje da li će i kašnjenje početka dijaloga između vlasti i opozicije oko izbornih uslova uticati na još veći zastoj u otvaranju pregovaračkih poglavlja, Švarm je kazao da je Srbija već u velikom zaostatku kada su u pitanju evrointegracije.

„Evropski put Srbije je više deklarativan nego stvaran“, rekao je urednik.

Prema njegovim rečima, EU ima „licemeran“ odnos prema Srbiji.

„Iako se u Briselu odlično zna da u Srbiji nema vladavine prava, slobode medija i mnogih drugih demokratskih tekovina, iz sedišta EU tim povodom stižu samo neke ritualne osude i preporuke. Mislim da EU ne zna šta će ni sama sa sobom, a kamoli sa Balkanom ili Srbijom“, kazao je Švarm.

Dodao je da trenutno ne postoji raspoloženje za širenje EU na zemlje Zapadnog Balkana.

„Kada je u pitanju Srbija, Briselu je važno da naša vlast ne pravi probleme nikome van granica Srbije. To je za EU dovoljno i takav odnos će još dugo trajati“, naveo je Švarm.

Na pitanje da li i na koji način predstavnici Evropskog parlamenta mogu da doprinesu da naredni izbori u Srbiji budu održani pod ravnopravnim uslovima, Švarm je kazao da evroparlamentarci mogu da „pritisnu“ vlast da omoguće „normalne“ uslove za održavanje izbora.

„Ali od njih ne treba očekivati previše ako u Srbiji ne bude političke volje da se izadje iz političke krize i da se održe fer i regularni izbori. Teret je na strani režima. Režim raspolaže svim resursima, dok su resursi s kojima raspolaže opozicija minorni“, kazao je odgovorni urednik „Vremena“.

Upitan da li veruje u sprovođenje dogovorenog u dijalogu izmedju vlasti i opozicije, Švarm je rekao da u praksi sigurno neće biti sve sprovedeno.

„Veći deo dogovorenog će sigurno biti primenjen, jer nikome, pa ni predsedniku Vučiću, ne odgovara postojanje jednopartijske skupštine ili eventualno još jedan bojkot izbora od strane opozicije. Da bi Srbija bar malo zaličila na normalnu zemlju, Vučić će morati da pristane na odredjene ustupke“, ocenio je Švarm.

On je naveo da Skupština Srbije već duže vreme liči na „rijaliti“ u kojoj se poslanici većine uglavnom bave vredjanjem političkih neistomišljenika i poznatih javnih ličnosti.

„Legitimitet jednopartijske Skupštine, a samim tim i Vlade je mizeran. I vlast je svesna da se ovakva situacija ne može još dugo održati. Ako ne dodje do dogovora u dijalogu izmedju vlasti i opozicije, problemi će se rešavati na ulici“, naglasio je Švarm.

Kazao je da gradjani nemaju svoje predstavnike u Skupštini Srbiji.

„Čak ni glasače SNS-a niko ne predstavlja u Skupštini jer je SNS postala zastupnik raznih interesnih partijskih klanova i grupa. Sve ovo podseća na Jugoslaviju pred raspad, kada se jedna politika vodila u Skupštini, a druga na ulici“, rekao je urednik „Vremena“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari