Fon Kramon: Neophodno otkriti motiv za tvrdnje bivšeg sudije Euleksa da je ta misija bila korumpirana i politička 1Viola fon Kramon Taubadel Foto: EPA/ INGA KJER

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon izjavila je da je neophodno otkriti motiv za tvrdnje bivšeg sudije Euleksa Malkolma Simonsa da je ta misija bila korumpirana i politička, prenosi Reporteri.

„Zanimljivo je da je neko ko je radio u toj instituciji i napustio je, četiri godine kasnije izneo optužbe“, rekla je Fon Kramon u intervjuu za TV Kljan Kosova, prenosi Kosovo onlajn.

Istakla je da se u vezi sa njegovim optužbama može postaviti niz pitanja: zašto ih nije izneo ranije, koji je njegov motiv, da li je reč o istragama koje je protiv njega sprovela misija Euleks?

„I zašto se obratio poslanicima kosovske Skupštine, možda zbog imuniteta, smatram to pomalo sumnjivim i pre svega velikim napadom na institucije EU“, rekla je Kramon.

Ona je navela da misija Euleks ne može da potvrdi nijednu od Simonsovih tvrdnji, i da smatra neprihvatljivim da osoba koja ima politički program optuži misiju Euleks u osetljivom trenutku u odnosu na rad Specijalizovanih veća, ali i za samu instituciju EU.

Fon Kramon je poručila kosovskim poslanicima da dobro razmisle i pronađu način da se taj slučaj reši, a ne da se koristi u političke svrhe i za odbacivanje nezavisnih istraga u institucijama pravde.

Naglasila je da Simonsovo oglašavanje u Skupštini Kosova odmah po hapšenju lidera OVK Hašima Tačija, Kadrija Veseljija i Redžepa Seljimija po optužnici Specijalnog suda ostavlja prostora da se mnogo toga nagađa.

Fon Kramon smatra da su poslanici kosovske Skupštine pogrešili što su Simonsu odobrili da se obrati u Skupštini.

„Žalosno je što je došlo do javne rasprave. Bilo bi prikladno da je postojao tajni izveštaj, a ne na ovaj način kako se dogodilo. Jer, kažem, to će koristiti ljudima koji imaju interes za odlaganje tužbi ili da naškode instituciji EU“, rekla je Fon Kramon.

Podsećamo, bivši glavni sudija Euleksa, Britanac Malkolm Simons, izjavio je u ponedeljak 12. jula pred poslanicima Skupštine Kosova da je jedna od misija Euleksa bila „eliminacija velikih riba“ iz političkog života na Kosovu i da je Specijalni sud formiran radi osude glavnih komandanata OVK.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari