Simons: Jedna od misija Euleksa je bila 'eliminacija velikih riba' iz političkog života Kosova 1Foto: N1 (arhiva)

Bivši glavni sudija Euleksa, Britanac Malkolm Simons, izjavio je danas pred poslanicima Skupštine Kosova da je jedna od misija Euleksa bila „eliminacija velikih riba“ iz političkog života na Kosovu i da je Specijalni sud formiran radi osude glavnih komandanata OVK.

Članovima Komisije Skupštine Kosova za zakonodavstvo, mandate i imunitet, poslovnik i nadzor Agencije za borbu protiv korupcije, Simons je preko video-veze rekao da je Euleks navodno dostavio srpskom tužilaštvu mnogobrojna dokumenta o zločinima na Kosovu, njihovim izvršiocima, kao i izjave svedoka albanske nacionalnosti.

Rekao je da Specijalnom sudu u Hagu veruje onoliko koliko i pravosudnim organima u Rusiji i Iranu. On smatra da je Specijalni sud „stvoren samo kako bi osudio bivše komandante OVK“.

Kazao je da je Euleks želeo da iz političkog života ukloni i sada pokojnog Olivera Ivanovića koji je, prema njegovim rečima, u to vreme bio otvoreno protiv Vlade u Srbiji i njihovih podređenih na Kosovu.

Rekao je da EU želi da uopšte ne budu istraženi slučajevi zločina koje su Srbi počinili na Kosovu, bez obzira na to koje dokaze imaju.

Euleks je ocenio da su izjave Simonsa kosovskim poslanicima „skup nepromišljenih i neutemeljenih nagađanja, neistina i ličnih mišljenja“.

„Smatramo da je to još jedan pokušaj diskreditacije Misije (Euleks) od strane zainteresovanih za podrivanje vladavine prava na Kosovu, kao i same EU. Znajući da ga ne može tužiti za klevetu, gospodin Simons je učestvovao u namernoj kampanji dezinformacija u vezi sa zločinima navodno počinjenim za vreme njegovog boravka u EULEKS-u, koji imaju za cilj da služe konkretnim tajnim motivima“, kaže se u reakciji Euleksa.

Kako navodi Euleks, Simons je priznao da je imao kontakte s „trećim stranama u tekućim slučajevima“, što predstavlja kršenje osnovnih pravosudnih principa.

Euleks, kako je naveo, ovo vidi i kao još jedan pokušaj diskreditacije Misije i kao odraz nezadovoljstva Simonsa ishodom tri istrage koje su protiv njega sprovele vlasti EU u Briselu i predale Velikoj Britaniji na dalje postupanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari