Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta podržao građanske proteste 1(BETAPHOTO/EMIL VAS/EV)

Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji danas je saopštio da pruža punu podršku protestima građana širom Srbije „i njihovim opravdanim zahtevima za smenu osione i bahate vlasti na svim nivoima“.

„Pridružujemo se zahtevima građana za smenu režima koji ozbiljno ugrožava, ionako krhke, temelje demokratije u Srbiji, urušava rad bitnih institucija pravne države (Skupštine, pravosuđa, Zaštitnika građana), guši slobodu medija i lična prava građana i ubrzano se pretvara u ličnu vlast jednog čoveka“, navodi se u saopštenju Foruma.

Dodaje se da se ta organizacija pridružuje „onima koji traže demokratski uređenu državu i obnovu i izgradnju urušenih institucija Srbije kao pravne i demokratske države, društva slobodnih gradjana i slobodnih medija“.

„U spoljnoj politici Srbija je deklarativno i dalje za ulazak u Evropsku uniju, ali se u poslednje dve godine zapravo udaljava od EU i upadljivo približava Putinovoj Rusiji. Ovaj zaokret izaziva našu duboku zabrinutost, jer je višestruko poguban za Srbiju i sve njene građane. Preti izolovanjem zemlje od demokratskog sveta i zaostajanjem u ekonomskom i društvenom razvoju“, smatra Forum.

Ukazano je i značaj negovanje dobrih odnosa sa susednim zemljama koji su, kako je ocenjeno, „temelj svake mudre vlasti“.

„Od 2000. godine, politički odnosi Srbije sa susednim državama nastalim raspadom Jugoslavije (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Crna Gora), nažalost, nikad nisu bili gori nego što su danas – opterećeni prošlošću i nacionalizmom, umesto da budu usmereni ka zajedničkoj budućnosti celog regiona u Evropskoj uniji. Aktuelna vlast i vladajuća stranka za to snose najveću odgovornost“, upozorio je Forum.

Kako se navodi u saopštenju, sloboda medija, negovanje kritičkog mišljenja i poštovanje opozicije čine suštinu demokratije i obavezu svake demokratske vlasti, a da su upravo te demokratske tekovine u Srbiji najviše ugrožene.

„Preko podanički poslušnih tabloida i većine elektronskih medija, uključujući i Javni servis RTS, vlast beskrupulozno blati opozicione stranke i njihove lidere, kritički nastrojene novinare i intelektualce. Bez dokaza i nekažnjeno naziva ih svakodnevno lopovima, izdajnicima, stranim plaćenicima, a da oni najčešće nemaju nikakvu mogućnost da u tim medijima opovrgnu takve optužbe i klevete“, naveo je Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji.

Ocenjeno je da, ako za ravnopravne uslove na izborima i približno jednaku zastupljenost u medijima ne mogu da se izbore u institucijama države, nezadovoljnim gradjanima i opoziciji ne ostaje ništa drugo nego da se za svoja prava demokratski i politički bore na ulici, građanskim protestima i neposlušnošću za demokratsku Srbiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari