BNV podržalo novopazarske medije da vrate novac za sufinansiranje projekata 1Foto: BNV Novi Pazar

Odbor za informisanje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) podržao je odluku urednika šest novopazarskih medija da vrate novac, koji im je dodeljen, na konkursu gradske uprave, za sufinansiranje projekata.

Ocenjeno je da višegodišnja loša praksa Gradskog veća Novog Pazara da jednom mediju, svake godine, dodeli više od 80 odsto sredstava iz budžeta „dovodi do ugrožavanja rada medija i ugrižavanja medijskog pluralizma“.

Odbor je zaključio „da takvi postupci mogu uticati na slobodu medija i ne doprinose boljoj perspektivi na medijskom tlu“.

Gradsko veće Novog Pazara potvrdilo je odluku Komisije za raspodelu sredstava za sufinansiranje medijskih projekata.

Za tu nemenu, ove godine, iz gradskog budžeta namenjeno je 39 miliona dinara.

Komisija je odlučila da sredstva raspodeli na 15 projekata.

Najviše novca, 32,25 miliona dinara ili skoro 83 odsto, dodeljeno je privatnoj RTV Novi Pazar, a preostalih 6,75 miliona ili blizu 17 odsto raspodeljeno je na 14 projekata.

Nezadovoljni takvom odlukom urednici Radija Sto plus, TV Sandžak, izdavačke kuće El Kelimeh i portala Free media, A1 net i Takt info obavestili su gradsko veće da odbijaju da uzmu novac koji im je dodeljen na ovogodišnjem konkursu.

Na taj način podigli su glas zbog nastavka dugogodišnje prakse nepravednog i neravnomernog sufinansiranja medijskih projekata, gde se favorizuje RTV Novi Pazar.

Ovih šest medija ukupno je dobilo 3,5 miliona dinara za svoje medijske sadržaje: TV Sandžak 1,3 miliona, portali A1 net i Free media 900.000 i 700.000 dinara, Radio Sto plus 400 hiljada, El Kelimeh 250 hiljada i portal Takt info 200 hiljada dinara.

RTV Novi Pazar je privatizovana 2016. i njeni vlasnici su članovi konzorcijuma bliski vladajućoj Sandžačkoj demokratskoj partiji (SDP).

Da se radi o finansijskom favorizovanju te medijske kuće najbolje ilustruje podatak da joj je, u poslednjih devet godina, iz gradskog budžeta dato 398 miliona dinara ili blizu 3,3 miliona evra, odnosno, 84 odsto od ukupno opredeljenih sredstava za sufinansiranje medijskih sadržaja.

Svake godine, na konkursima za sufinansiranje medijskih projekata, sredstva se dodelju i organizacijama čiji su vlasnici novinari RTV Novi Pazar.

Finansijski su, ove godine, podržane četiri organizacija sa ukupno 800 hiljada dinara, pa je za preostalih 10 projekata preostalo 5,95 miliona dinara.

U petočlanoj komisiji, koju je imenovao novopazarski gradonačelnik Nihat Biševac, bila su i tri člana sa dugogodišnjim novinarskim iskustvom u lokalnim i nacionalnim medijima (Edib Honić, Muharem Mutabdžija i Vojkan Ristić).

Honić i Mutabdžija su više puta bili članovi komisije koja je, na konkursima, raspoređivala sredstva iz budžeta Novog Pazara.

Niko od članova komisije nije se još oglasio da kolegama i javnosti objasni kriterijume koji su „preporučili“ ovakvu raspodelu novca iz novopazarskog gradskog budžeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari