Forum za bezbednost i demokratiju: Moguće produbljivanje političke krize u zemlji zbog ponavljanja izbora 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN KARADAREVIĆ)

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) ocenio je danas da bi razvoj događaja u vezi sa ponavljanjem izbora u Srbiji i njihovo ponovno raspisivanje u Beogradu bez vidljive implementacije preporuka međunarodnih posmatrača, mogao odvesti ka najopasnijem produbljivanju političke krize u zemlji posle vanrednih izbora održanih 17. decembra 2023. godine.

Iz te organizacije upozoravaju da bi se oglušavanje o te preporuke za unapređivanje izbornog procesa, naročito nakon usvojene rezolucije Evropskog parlamenta u kojoj se ukazivalo na brojne izborne nepravilnosti, moglo tumačiti i kao odustajanje vladajuće većine od daljeg nastavka evro-atlantskih integracija Srbije i okretanje leđa njenim politički najznačajnijim partnerima u tom procesu.

U FBD strahuju da sadašnja politička nestabilnost u Srbiji, čijem dosadašnjem prevazilaženju međunarodna zajednica nakon usvajanja Rezolucije EP nije pružila bitniji doprinos, preti da usled kontinuiranog odsustva institucionalnih napora za njeno rešavanje postane i ozbiljan bezbednosni rizik koji bi usled tekućih političkih prilika u svetu mogao da se izlije i izvan granica Srbije.

Dokle god se tekuća kriza, koja traje već duže od tri meseca, konačno ne razreši Srbija neće moći da angažuje sve svoje političke i društvene kapacitete u rešavanju brojnih spoljno-političkih izazova sa kojima je suočena, kao i da bi odlaganje njenog političkog raspleta moglo biti pogubno po proklamovane ciljeve Srbije kao i interese srpske manjine u zemljama regiona, zaključeno je u saopštenju FBD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari