Gabrijel: Potpisivanje sporazuma o romingu značajan podstrek za regionalnu saradnju 1Foto: FreeImages / sanja gjenero

Evropska komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel izjavila je danas u Beogradu da potpisivanje sporazuma o besplatnom romingu na Zapadnom Balkanu predstavlja značajan podstrek za regionalnu saradnju.

„Pozdravljam angažovanje šest zemalja Zapadnog Balkana na potpisivanju sporazuma. To je izuzetno važno zbog koristi za građane i za poslovne subjekte“, rekla je Gabrijel na konferenciji za novinare na Drugom digitalnom samitu Zapadnog Balkana.

Na samitu je danas potpisan regionalni sporazum o romingu koji će omogućiti niže cene rominga od 1. jula ove godine.

Gabrijel je navela da će cene rominga postepeno ići progresivno naniže da bi do 2021. godine one postale kao kod kuće.

„Potpisivanje (sporazuma) pokazuje jaku političku volju usmerenu ka ostvarivanju aktivne regionalne digitalizacije“, kazala je evropska komesarka.

Ona je čestitala Srbiji na, kako je navela, „impresivnoj organizaciji samita“.

„Samit je veoma jak signal da Srbija i čitav region veoma ozbiljno pristupaju pitanju digitalizacije. Hvala Beogradu što je poslao jak signal za čitav region i za čitavu Evropu“, navela je Gabrijel.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu izjavila je na istoj konferenciji za novinare da je sporazum o romingu potpisan zahvaljujući spremnosti političara širom regiona i njihovog liderstva, uz podršku EU.

„Sporazum je odredište na koje smo se svi usmerili, a to je evropska perspektiva. Svi smo do poslednjeg trenutka bili zbunjeni da li će sporazum biti potpisan, ali smo zbog liderstva političara širom regiona zajedno uspeli to da ostvarimo“, kazala je Bregu.

Bregu je kazala da će regulatori i telefonski operateri do 1. jula pripremiti jasan akcioni plan i mapu puta, precizirajući „kog dana počinje šta“.

„Za tehničke detalje morate da pitate svoje regulatore. Mi ćemo pomoći da ovaj sporazum stupi na snagu i videćemo kada će biti u potpunosti sproveden“, navela je generalna sekretarka RCC.

Ona je rekla da će biti nekoliko faza smanjenja cena rominga, a da će one dostići nulu tek 2021. godine, a ne od dana početka realizacije sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari