Gaće: Moguć kompromis između Kosova i Srbije 1Nadežda Gaće Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Sporazum o Kosovu je jedini način da Srbija krene dalje i da postane moderna država, izjavila je FoNetu glavna i odgovorna urednica nedeljnika Novi magazin Nadežda Gaće, uverena da je kompromis moguć.

Gaće je, u okviru serijala Kosinus, rekla da veruje da Srbija i Kosovo, uprkos problemima u briselskom dijalogu, i dalje razgovaraju i razmenjuju informacije.

„Da li se to zove tajna diplomatija… Što se mene lično tiče, možda je i bolje da se ide u javnost tek kada dođe do dogovora“, istakla je Gaće.

Upitana o eventualnom razgraničenju, ona je novinaru Milenku Obradoviću odgovorila da veruje da će se pitanje granica rešiti na sličan način kao u slučaju Crne Gore i Kosova.

„Postoji niz termina, razgraničenje, zamena teritorija. Ja mislim da će to pre ići po formulaciji nazvanoj korekcija granica“, rekla je Gaće.

Ona predviđa da će u slučaju Kosova morati da se održi neki novi Dejton, poput međunarodne konferencije za Bosnu i Hercegovinu, jer je Briselski sporazum u ćorsokaku.

U maju su novi izbori u Evropskoj uniji i ako se do kraja marta Briselskom sporazumu ne da neka unutrašnja snaga, onda će biti kasno, jer će se čitava Evropa spremati za izbore za novi Evropski parlament, objasnila je Gaće.

Ona smatra da bi Srbija trebalo da prihvati članstvo Kosova u Ujedinjenim nacijama (UN). Kada se postigne sporazum, onda se može obećati stolica za Kosovo u UN.

Imamo niz primera da su neke zemlje i po 30 godina bile posmatrači, pa tek onda članovi UN, predočila je Gaće.

Prema njenoj oceni, suština je u tome da se problem Kosova reši i da Srbija postane moderna i zaokružena država, a da i Albanci na Kosovu dobiju pravo da idu napred.

Gaće veruje da će srpsko rukovodstvo morati da održi referendum o kosovskom pitanju, jer ta vrsta izmene granice i odricanja od jednog dela teritorije mora biti ispitana na referendumu. Ona ističe da se na Kosovu uvek dobro osećala i da na pomen imena Kosovo, pre svega, pomisli na mlade generacije koje žive na tom prostoru.

Mlade generacije na Kosovu imaju pravo na budućnost i da ne budu blokirane, zaključila je Gaće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari